Wetswijziging arbeidsongevallen: ook ongevallen van uitzendkrachten opgenomen in de berekening van verzwaarde risico's

Sinds maart 2024 tellen de arbeidsongevallen van uitzendkrachten mee in de berekening van de risico-index van een onderneming*. Deze wetswijziging treft vooral ondernemingen die vaak uitzendkrachten tewerkstellen. Het is ook een extra motivatie om de preventiemaatregelen aan te scherpen voor alle medewerkers. Collega Geert De Krem licht de impact van deze wijziging toe.

*Koninklijk Besluit van 21 februari 2024 tot wijziging van het Koninklijk Besluit van 23 december 2008 tot uitvoering van de arbeidsongevallenwet van 10 april 1971 in verband met de onevenredig verzwaarde risico’s, gepubliceerd op 16 maart 2024.

HPIF02233 bijgesneden

Elke onderneming in België is verplicht om de arbeidsongevallen van haar personeel te verzekeren. Deze verplichting is in voege sinds de invoering van de arbeidsongevallenwet in 10 april 1971. Het is aan bedrijven om ook een adequaat preventiebeleid te voeren, zodat medewerkers optimaal beschermd zijn tegen ongevallen tijdens de uitvoering van hun werkzaamheden en hun woon-werkverplaatsing. Denk aan opleiding, veiligheidskledij, signalisatie, … Om preventie-inspanningen aan te moedigen, voerde de overheid het onevenredig verzwaard risico in. Dit werd vastgelegd in de wet van 13 juli 2006 omtrent diverse bepalingen inzake beroepsziekten en arbeidsongevallen.

Wat betekent ‘verzwaard risico’?

We spreken van verzwaard risico als de risico-index* van een onderneming over een periode van 3 jaar een bepaalde drempel overstijgt. Dit resultaat wordt vergeleken met het sector- en nationaal gemiddelde. De risico-index wordt berekend op basis van de frequentie van arbeidsongevallen en de duur van de tijdelijke arbeidsongeschiktheid ten opzichte van de tewerkstelling in voltijdse equivalenten (VTE).

*De risico-indexen van de activiteitensectoren zijn terug te vinden op de website van Fedris (Federaal Agentschap voor Beroepsrisico’s).

Actieplan om preventie-inspanningen te verhogen

Ondernemingen die sterk afwijken van het sector- en nationaal gemiddelde worden jaarlijks via Fedris op de hoogte gebracht. Ze moeten hiervoor een forfaitaire bijdrage betalen aan hun verzekeraar in arbeidsongevallen. De bijdrage wordt berekend op basis van het aantal werknemers (VTE). De verzekeraar gebruikt deze bijdrage om een analyse van het risico te maken en een voorstel uit te werken voor een driejarig actieplan met concrete maatregelen. Fedris en de verzekeraar volgen de uitvoering van dit actieplan mee op.

Risico-index houdt nu ook rekening met uitzendkrachten

De onderneming die uitzendkrachten tewerkstelt, is verantwoordelijk voor de veiligheid en preventie van alle vaste werknemers en uitzendkrachten. Nieuw is dat sinds 16 maart 2024 ook de arbeidsongevallen van de uitzendkrachten tewerkgesteld in een onderneming meegenomen worden in de berekening van de risico-index. Voorheen was dit uitsluitend gebaseerd op de arbeidsongevallen van vaste werknemers. Het geeft een vollediger beeld van de situatie binnen een onderneming. Dat de uitzendkrachten nu ook bepalend zijn voor je risico-index, is voor elke onderneming een extra reden om aandacht te besteden aan veiligheid en preventie.

Gere­la­teer­de berichten

UUF12664

Duur­zaam pre­ven­tie­be­leid: de sleu­tel tot suc­ces voor maatwerkbedrijven

Arbeidsongevallen
01.10.2024

Maatwerkbedrijven richten zich op het tewerkstellen van mensen met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt. De diversiteit in personeel en de aard van de werkzaamheden zijn bepalend voor de verzekeringsbehoeften. Ze vormen ook de basis van een degelijk preventiebeleid op maat van het bedrijf. Dit is vooral een aandachtspunt in het kader van de arbeidsongevallenverzekering. Collega Mario Vermaelen, gespecialiseerd in het verzekeren van deze sociale organisaties, licht toe hoe gerichte ingrepen de medewerkers nog beter beschermen en het aantal schadegevallen doen afnemen.

Lees meer
Lees meer over Duurzaam preventiebeleid: de sleutel tot succes voor maatwerkbedrijven
Shutterstock 89520985 small

Arbeids­on­ge­schikt­heids­ver­ze­ke­ring in vijf vra­gen en antwoorden

Personen
05.07.2021

Vandaag genieten liefst 600.000 werknemers in België van een collectieve verzekering gewaarborgd inkomen, een pak meer dan enkele jaren geleden. Steeds meer bedrijven nemen de verzekering op in het loonpakket. Van waar die stijgende trend? En wat houdt zo’n verzekering precies in? Alles wat je moet weten in vijf vragen en antwoorden.

Lees meer
Lees meer over Arbeidsongeschiktheidsverzekering in vijf vragen en antwoorden
Verharding arbeidsongevallenverzekering

Arbeids­on­ge­val­len in uit­zend­werk wor­den moei­lij­ker verzekerbaar

Arbeidsongevallen
28.06.2021

De harde verzekeringsmarkt die we anno 2021 kennen, laat zich almaar sterker voelen voor de arbeidsongevallenverzekeringen. Els Van den Broeck, expert in arbeidsongevallen bij Vanbreda Risk & Benefits, legt uit hoe bedrijven dankzij een goed risicobeleid hun werknemers tegen de juiste prijs kunnen blijven verzekeren.

Lees meer
Lees meer over Arbeidsongevallen in uitzendwerk worden moeilijker verzekerbaar
Duty of Care

Duty of Care: hoe zorg je voor een opti­ma­le bescher­ming van al jouw medewerkers?

Aansprakelijkheid
14.04.2021

In deze uitdagende tijden is het nóg belangrijker om jouw medewerkers goed te beschermen. Zij zijn jouw grootste kapitaal. Hoe pak je jouw ‘Duty of Care’, oftewel jouw zorgplicht ten opzichte van jouw personeel, aan binnen jouw bedrijf? Maakt een aangepast beleid op vlak van personenverzekeringen al deel uit van jouw risk management?

Lees meer
Lees meer over Duty of Care: hoe zorg je voor een optimale bescherming van al jouw medewerkers?