Welke mogelijkheden bieden sectorale loonsverhogingen?

Het interprofessioneel akkoord 2021-2022 geeft aan de sectoren een loononderhandelingsmarge van 0,4%. Indien je als werkgever de keuze krijgt om deze loonsverhoging om te zetten in een gelijkwaardig voordeel, kan je overwegen om een aanvullende verzekering voor jouw personeelsleden in te voeren of een bestaande te optimaliseren.

Sectorale verhoging

De meeste sectoren zijn nog aan het bekijken hoe ze deze loonnorm zullen invullen en welke vrijheden ze daarbij geven aan de ondernemingen. Wij zetten de verschillende mogelijkheden alvast kort voor je op een rijtje.

Medische kosten

Werkgevers kunnen ervoor kiezen om de sectorale loonsverhoging aan te wenden voor de invoering van een collectieve hospitalisatie- of ambulante kostenverzekering of de optimalisatie ervan. Zowel voor een hospitalisatieverzekering als voor een verzekering ambulante kosten zijn er meerdere verzekeringsmogelijkheden op de markt die passen binnen het budget van de sectorale loonsverhogingen.

Aanvullend pensioen

In paritaire comités waar er geen sectoraal pensioenstelsel in voege is of waar de loonsverhoging niet via een sectorplan wordt doorgevoerd, kunnen werkgevers ervoor kiezen om de verhoging aan te wenden voor de verhoging van een bestaand bedrijfspensioenplan of, indien er nog geen aanvullend pensioen opgebouwd wordt voor de werknemers, de invoering van een nieuw bedrijfspensioenplan. Indien er een nieuw pensioenplan opgestart moet worden, zijn echter niet alle verzekeraars daartoe bereid indien de premies beperkt zijn.

In sommige paritaire comités is een sectoraal pensioenstelsel in voege. Deze sectoren kunnen beslissen om nieuw onderhandelde loonsverhogingen aan te wenden voor de verhoging van de bijdragen van het sectorplan.

In paritaire comités die de mogelijkheid bieden aan ondernemingen om buiten toepassingsgebied van het sectorplan te vallen via een eigen bedrijfspensioenplan, dient dat ondernemingsplan te allen tijde minstens gelijkwaardig te zijn aan het sectorplan. Een verhoging van de bijdragen van het sectorplan impliceert voor deze ondernemingen dus ook een verhoging van de bijdragen van hun bedrijfspensioenplan, tenzij die bijdragen al hoger lagen dan wat het sectorplan voorschreef. De sector zal voor deze ondernemingsplannen een termijn opleggen waarbinnen zij een attest van hun verzekeraar moeten indienen dat hun pensioenplan gelijkwaardig is aan het sectorplan. Indien de sectorverhoging niet (volledig) aangewend dient te worden voor de verhoging van de pensioenopbouw, kan de werkgever ervoor kiezen om het saldo te spenderen aan andere gelijkwaardige voordelen.

In het kader van de wet op het eenheidsstatuut mag de besteding van de sectorale loonsverhoging aan een pensioenplan niet tot gevolg hebben dat de bestaande verschillen tussen arbeiders en bedienden groter worden of dat er nieuwe verschillen ingevoerd worden.

Andere voordelen

Sectorale loonsverhogingen kunnen vaak ook aangewend worden voor andere gelijkwaardige voordelen, zoals bijvoorbeeld de invoering of verhoging van maaltijdcheques of ecocheques. Een combinatie van verschillende voordelen is meestal ook mogelijk.

Ieder paritair comité legt via een tweejaarlijks sectorakkoord een eigen kader vast met eventuele keuzemogelijkheden voor de werkgevers. Nuttig om weten is dat de sectoren steeds een termijn bepalen waarbinnen de ondernemingen moeten beslissen op welke manier zij de sectorale loonsverhoging wensen toe te kennen. Indien de onderneming niet (tijdig) kiest voor een gelijkwaardig voordeel, zal de standaardoptie van het sectorakkoord toegepast worden (bv. verhoging van de brutolonen, invoering van ecocheques, toekenning van een jaarlijkse premie, …).

Gere­la­teer­de berichten

Aflevering 14 Vanbreda S2 Foto website

Video­pod­cast — Employ­ee Benefits

Videopodcast
11.12.2024

In de nieuwste aflevering van Succes Verzekerd, de videopodcast van Vanbreda Risk & Benefits, verdiept collega Rebecca Bekaert zich in Employee Benefits. Hoe zorgt een geoptimaliseerd voordelenpakket ervoor dat je als werkgever steeds een streepje voor hebt? Welke dekking blijft nog te vaak onderbelicht en hoe breng je daar verandering in? En welke impact heeft de stijgende pensioenleeftijd op je personeelsverzekeringen? Je ontdekt het hier.

Lees meer
Lees meer over Videopodcast - Employee Benefits
2024 10 07 seminarie EB 01 RESIZED

Terug­blik semi­na­rie Employ­ee Bene­fits: wat bete­kent de stij­ging van de wet­te­lij­ke ren­de­ments­ga­ran­tie voor jouw onderneming?

Personen
10.12.2024

Onze bedrijfsklanten steeds tijdig en goed informeren over de veranderende regelgeving, is één van de zaken die we als makelaar ter harte nemen. Zo organiseerden we dit najaar twee edities van het seminarie met als thema “De impact van de stijging van de wettelijke rendementsgarantie (WAP) op de aanvullende pensioenplannen voor ondernemingen”. Onze collega’s deelden interessante inzichten én praktische tips met de talrijke aanwezigen.

Lees meer
Lees meer over Terugblik seminarie Employee Benefits: wat betekent de stijging van de wettelijke rendementsgarantie voor jouw onderneming?
MINF12686

Wat leeft er van­daag in Employ­ee Benefits?

Personen
08.12.2024

In een wereld die voortdurend in verandering is, is het essentieel om vooruit te kijken en strategische keuzes te maken. Zo positioneer je jouw bedrijf in de arbeidsmarkt als een werkgever die futureproof is en kan je jouw werknemers een aantrekkelijk Employee Benefits-pakket aanbieden. Graag belichten we 8 belangrijke trends en inzichten die je zeker niet wil missen.

Lees meer
Lees meer over Wat leeft er vandaag in Employee Benefits?
SUF00352

Een­heids­sta­tuut aan­vul­len­de pen­si­oen­plan­nen van­af 2030: bereid je orga­ni­sa­tie goed voor

Pension consultancy
07.12.2024

Zoals aangekondigd, gaat vanaf 1 januari 2030 het eenheidsstatuut in aanvullende pensioenen van kracht. Deze aanpassing komt er omdat een verschillende behandeling tussen arbeiders en bedienden in deze materie als discriminerend wordt beschouwd. Tussen 2015 en 2030 moeten organisaties de verschillen tussen beide categorieën medewerkers in het kader van aanvullende pensioenen geleidelijk wegwerken. Hoe pak je dit aan als werkgever?

Lees meer
Lees meer over Eenheidsstatuut aanvullende pensioenplannen vanaf 2030: bereid je organisatie goed voor