De werkgever staat garant voor de WAP-garantie en het daaruit volgend minimumkapitaal. Als de verzekeraar of het pensioenfonds de minimale rendementsgarantie niet haalt, zal het verschil door de werkgever bijgepast moeten worden. Deze wijziging heeft dus ook gevolgen voor de pensioenplannen in jouw onderneming.
Als je verzekeraar een intrestvoet aanbiedt die lager is dan de WAP-garantie, kan dit resulteren in een tekort dat je bij pensionering of uittreding van je werknemer zal moeten bijpassen.
De meeste verzekeraars bieden sinds 2024 een gegarandeerde intrestvoet van minstens 1,75% op de premies van groepsverzekeringen in Tak 21. In oudere groepsverzekeringen in Tak 21 die nog een garantie bieden op premies én reserves, ligt de gegarandeerde intrestvoet bij de meeste verzekeraars onder de 1% op de premieverhogingen. We verwachten niet onmiddellijk dat de verzekeraars hun intrestvoeten op het niveau van de nieuwe WAP-garantie van 2,50% zullen brengen. Eén van de redenen, is dat de huidige economische omstandigheden zich daar niet toe lenen. Zelfs na toekenning van een winstdeelname is het twijfelachtig dat een totaal nettorendement van 2,50% gehaald kan worden.
Het is zeker nuttig om zowel het huidig rendement van je groepsverzekering als de gehanteerde methodiek van het pensioenplan onder de loep te nemen. Om onaangename verrassingen als onderfinanciering te beperken of zelfs te voorkomen, kan het aangewezen zijn om rekening te houden met eventuele andere scenario’s. Zoals een overstap naar een Tak 21-groepsverzekering met een hoger gewaarborgd rendement, een Tak 23-groepsverzekering of een pensioenfonds.
Wil je graag weten welke impact deze stijging heeft op je pensioenplannen en welke aanpak het best bij jouw situatie past? Neem dan contact op met je Account Manager Employee Benefits bij Vanbreda Risk & Benefits.