Let op voor phishing. Er circuleren momenteel mails in naam van Vanbreda Risk & Benefits die niet door onze medewerkers zijn verzonden. Ontvang je een e-mail met domeinnaam @vanbreda-be.com? Klik er niet op en meld het aan je vaste contactpersoon bij onze organisatie. Onze e-mailadressen eindigen steeds op @vanbreda.be.

Hogere pensioenleeftijd, nieuwe uitdagingen: is jouw Employee Benefits-pakket futureproof?

In de nieuwste aflevering van Succes Verzekerd, de videopodcast van Vanbreda Risk & Benefits, verdiept collega Rebecca Bekaert zich in Employee Benefits. Hoe zorgt een geoptimaliseerd voordelenpakket ervoor dat je als werkgever steeds een streepje voor hebt? Welke dekking blijft nog te vaak onderbelicht en hoe breng je daar verandering in? En welke impact heeft de stijgende pensioenleeftijd op je personeelsverzekeringen? Je ontdekt het hier.

Welke Employee Benefits kan je als werkgever aanbieden?

Vooraleer we duiken in de vele voordelen van een gebalanceerd pakket aan Employee Benefits, vertellen we graag wat deze term precies inhoudt. Employee Benefits, in het dagelijkse leven vaak afgekort als EB, omvatten een breed scala aan personeelsvoordelen of extralegale voordelen die je bedrijfscultuur reflecteren. De meest gangbare zijn:

  • Bedrijfswagens
  • Elektronica zoals laptops en gsm's
  • Verzekeringen zoals een hospitalisatieverzekering

Maar ook kosten voor ambulante zorg, tandzorg, gewaarborgd inkomen of een aanvullend pensioenplan kunnen deel uitmaken van een pakket Employee Benefits.

« Onbekend is onbemind » gaat vooral op voor aanvullende pensioenen. De meeste medewerkers weten niet wat zo’n groepsverzekering precies inhoudt waardoor ze deze benefit vaak onderwaarderen

Fiscaal én concurrentieel voordeel

Extralegale voordelen zijn vaak fiscaal aantrekkelijk en bieden je als organisatie een sterke positie in de ‘war for talent’. De ideale manier dus voor werkgevers om zich te diversifiëren op de arbeidsmarkt. En in de meeste gevallen een veel interessantere piste voor werkgevers en werknemers dan extra salaris uitkeren.

In een krappe arbeidsmarkt kan je met uitgebreide extralegale voordelen het verschil maken bij het aantrekken en behouden van talent

Aanvullend pensioen = waardevolle extralegale benefit

Uit studies blijkt dat veel Belgen het wettelijk pensioen overschatten. Wist je dat je wettelijke pensioen na een volledige loopbaan slechts gemiddeld 45-50% bedraagt van je laatste loon?

Een belangrijke – maar nog vaak onderschatte – aanvulling op het wettelijk pensioen is daarom het aanvullend pensioen. Dit extralegaal voordeel is een extra kapitaal dat je medewerkers via de groepsverzekering van je organisatie kunnen opbouwen en, bovenop het wettelijk pensioen, uitgekeerd krijgen wanneer ze op pensioen gaan.

Verhoging verplicht minimumrendement

Er is een verplicht minimumrendement van toepassing op aanvullende pensioenen. Wordt dit niet gehaald? Dan moet je als werkgever bijpassen, zodat je medewerkers geen verschil kennen. Gezien het minimumrendement vanaf 1 januari 2025 stijgt van 1,75% naar 2,50%, is dit het uitgelezen moment om je aanvullend pensioenplan onder de loep te nemen.

Communiceer over je inspanningen

Als caring employer wil je voor je personeel een betekenisvol aanvullend pensioen voorzien. Heb je de marge? Kies dan eerder voor 3% aanvullend pensioen in plaats van 1%. Het betekent voor élke medewerker een wezenlijk verschil bij pensionering, zeker als je rekening houdt met de stijgende kost om in ons levensonderhoud te voorzien.

Tip: je doet er goed aan om regelmatig en transparant over deze dekking te communiceren. Aanvullend pensioen is zowel voor schoolverlaters als anciens bijzonder waardevol. Omdat de pensioendatum voor sommigen nog ver in de toekomst ligt, wordt deze benefit regelmatig over het hoofd gezien en daardoor niet of onvoldoende naar waarde geschat.

Pensioenopbouw klinkt niet sexy, maar het is een cruciaal onderdeel van een betekenisvol loonpakket waar je medewerkers je later dankbaar voor zullen zijn

Impact van de stijgende pensioenleeftijd

De pensioenleeftijd in België zal de komende jaren stijgen: in 2025 naar 66 jaar en vanaf 2030 naar 67 jaar. De meeste verzekeringspolissen houden bij de uitkering van kosten vandaag rekening met een pensioenleeftijd van 65 jaar. Deze aanpassing roept dus heel wat (verzekerings)vragen op bij zowel werkgevers als werknemers. Hoe kan je hierop anticiperen als werkgever? En welke actie(s) moet of kan je ondernemen om al je medewerkers goed te blijven beschermen?

Je kan kiezen om je verschillende verzekeringspolissen te aligneren met de stijgende wettelijke pensioenleeftijd. Het spreekt voor zich dat als je de leeftijd voor uitkering uitbreidt ook de verzekeringspremie zal stijgen. Doe je dit niet, dan loop je het risico op discriminatie binnen je huidige populatie. Zo zal een werknemer van 66 jaar plots zonder dekking vallen wanneer hij bijvoorbeeld langdurig afwezig is door ziekte terwijl een medewerker van 35 jaar in dezelfde situatie wel verzekerd is.

Pensioenopbouw stopt steeds op je wettelijke pensioenleeftijd

Gezonde geest in een gezond lichaam

Omdat we met z’n allen langer zullen moeten werken, wordt het belang van een goede mentale en fysieke gezondheid van je medewerkers de komende jaren nog groter. Als werkgever loont het om in te zetten op preventieve gezondheidsinitiatieven en re-integratietrajecten.

Gere­la­teer­de berichten

Aesthetic Minimal Laptop On Table Mockup Instagram Post 5

Laat uw werk­ge­ver mee­be­ta­len voor uw gezondheid

Pers
28.03.2025

Steeds meer werknemers willen een tandzorg- of een andere gezondheidsverzekering via de werkgever. Die kan zo'n polis collectief aanbieden of via een cafetariaplan. Ook dat laatste is financieel interessant voor u. Consultant Health Care Steffi Petit en General Manager Health Care Bob Duys gaven in De Tijd meer uitleg over het succes daarvan.

Lees meer
Lees meer over Laat uw werkgever meebetalen voor uw gezondheid
U7353792727 Photorealistic image three people in a business mee 2ffb3126 57b1 497e a2f1 394c8fdecf27

Aan­vul­len­de pen­si­oe­nen opbou­wen in een mul­ti-werk­ge­ver­s­pen­si­oen­fonds: wat is de meerwaarde?

Personen
26.03.2025

109 miljard euro. Zoveel geld is er opgebouwd aan verworven pensioenreserves op 1 januari 2024 in ons land. Deze tweede pijler pensioenspaarpot wordt beheerd door twee types pensioeninstellingen. Volgens het sectorrapport van de FSMA beheren verzekeraars 88 miljard euro, terwijl de overige 21 miljard euro beheerd wordt door instellingen voor bedrijfspensioenvoorzieningen (hierna pensioenfondsen genoemd). Het aantal ondernemingen dat kiest voor een eigen pensioenfonds slinkt. Steeds vaker opteert men voor een multi-werkgeverspensioenfonds. Hoe verklaren we deze evolutie en wat zijn de voordelen?

Lees meer
Lees meer over Aanvullende pensioenen opbouwen in een multi-werkgeverspensioenfonds: wat is de meerwaarde?
U7353792727 A wide angle photo of a team meeting between collea 5efaa5ec 37e6 4450 a40f 02c9a71cc2ee

Wat bete­kent de stij­ging van de wet­te­lij­ke ren­de­ments­ga­ran­tie op aan­vul­len­de pen­si­oe­nen voor jouw onderneming?

Personen
21.03.2025

Op de bijdragen voor het aanvullend pensioen moet de werkgever op grond van de Wet Aanvullende Pensioenen (WAP) een minimumrendement garanderen over de duurtijd van de aansluiting. Dat minimumrendement wordt jaarlijks op 1 juni berekend en gaat in op 1 januari van het daaropvolgende jaar. Sinds 2016 bedroeg dit rendement 1,75%; vanaf 2025 stijgt dit naar 2,50%. Wat is de impact hiervan op jou als werkgever?

Lees meer
Lees meer over Wat betekent de stijging van de wettelijke rendementsgarantie op aanvullende pensioenen voor jouw onderneming?