Cyber insurance: de gevaren van digitalisering en hoe je je ertegen wapent

In de eerste aflevering van onze Succes Verzekerd-podcast verwelkomen we cybersecurity-expert Tom Van Britsom aan de microfoon. Tom is manager business development met een diepgewortelde interesse in cyber security en cyber insurance.

“De criminaliteit is verplaatst van een fysieke omgeving naar een digitale setting”

Cyberfraude veranderde enorm de laatste 10 jaar. Er zijn vandaag meer digitale diefstallen dan fysieke. Voeg daarbij de shift die de meeste bedrijven doormaakten. En je ziet meer virtuele schadegevallen dan ooit tevoren.

Hoe komt dat? De ongoing digitalisering van bedrijven en hun processen, zeker in combinatie met de coronacrisis, geeft veel cybercriminelen de ruimte om bepaalde organisaties te viseren.

Maar het doel blijft: zoveel mogelijk geld ontfutselen.

Cyber resized
De shift naar digitaal werken maakt dat bedrijven veel kwetsbaarder geworden zijn voor cyberfraude
Tom Van Britsom • Expert Cybersecurity

Welke soorten cybercriminaliteit zijn er?

Onder cyberfraude en -criminaliteit valt onder meer:

  1. Malware zorgt ervoor dat bepaalde bestanden worden versleuteld. Deze malafide software wordt gebruikt om computersystemen te verstoren, gevoelige informatie te verzamelen of toegang te krijgen tot jouw computersystemen.
  2. Ransomware is een vorm van malware. Bij ransomware zoekt een cybercrimineel naar de zwakste schakel in het verhaal. In veel gevallen zijn dat jouw werknemers. Ze worden dan om de tuin geleid om ergens op te klikken, waardoor de crimineel toegang krijgt tot bijvoorbeeld gevoelige data of het hele systeem blokkeert. Het einddoel van ransomware of gijzelsoftware is altijd hetzelfde: losgeld ontfutselen van jouw organisatie.
  3. Een DDoS-aanval gebeurt wanneer een crimineel probeert een leger computers naar jouw website, server of applicatie te sturen om de boel te doen crashen. Een beetje vergelijkbaar met duizend auto’s die over drie rijbanen worden verdeeld. Zoveel verkeer is gewoon erg moeilijk te verwerken.

Losgeld betalen of niet?

Stel: jouw organisatie viel ten prooi aan de cybermaffia. Het is altijd mogelijk dat criminelen een gaatje vinden in jouw systeem en losgeld eisen. Niets is 100% veilig. Maar geef je toe aan de eisen van de crimineel? Of laat je je niet manipuleren?

Ons advies is altijd om voet bij stuk te houden en geen losgeld te betalen. Reken op jouw IT-professionals om de schade maximaal te beperken. Neem jouw business continuity plan erbij en gebruik je gezond verstand om de juiste keuzes te maken.

De meeste bedrijven denken pas aan een cyberverzekering nadat ze een schadegeval hebben gehad

Preventie is key

Preventie is één van de belangrijkste assets waar bedrijven van kunnen gebruikmaken. Door jouw medewerkers bewust te maken van hun klikgedrag via online trainingen of workshops, ben je beter gewapend tegen cybercriminaliteit. En dat is al een goed begin.

Zelfs met een vlot draaiende IT-afdeling blijven de risico’s bestaan. Cybercriminelen komen vaak uit erg gewiekste organisaties die alles aanpassen in functie van jouw persoonlijke leefwereld. Alles triggert je om te klikken. En echt iedereen kan in de val lopen.

Een andere pijler van preventie is de confrontatie aangaan met een hypothetisch schadegeval:

  • Hoe ga je reageren?
  • Welke procedures/stappen volg je?
  • Welk business continuity plan is in voegen?

Een hulplijn als buffer

Een van de belangrijkste onderdelen van jouw cyber insurance is de hulplijn. Deze dienst loodst je zo vlot mogelijk door een pijnlijke situatie. Wat communiceer je naar de buitenwereld? Welke stappen doorloop je om van punt a naar punt b te komen?

Een goede verzekeringsoplossing voor cyber security vergoedt dus niet alleen jouw kosten, maar biedt ook de nodige assistentie.

Jouw bedrijf verzekeren tegen cyberfraude?

Cyberverzekering in 9 stappen
Bedrijven zijn soms verrast welke digitale processen ze allemaal gebruiken. Van boekhoudsoftware tot digitale beveiliging of het aansturen van een machine.
Tom Van Britsom • Expert Cybersecurity

Van mening dat jouw organisatie geen cyber insurance nodig heeft? Het antwoord op deze vraag is simpel. “Het zal mij nooit overkomen,” dat punt zijn we al ver voorbij. Of je nu een bandencentrale hebt of een online retailer bent: de risico’s zijn reëel.

Een boekhoudsysteem in huis? Of een aantal camera’s die de zaak monitoren? Een digitaal productiesysteem dat jouw producten verpakt? Als één van deze systemen stilvalt, stort het hele kaartenhuisje in elkaar. Een cyberverzekering is dus van vitaal belang.

Gere­la­teer­de berichten

ADSF45704

Cyber­aan­val­len: een groei­end risi­co voor de voedingsindustrie

Cyber en Fraude
18.03.2025

In 2024 registreerde Vanbreda Risk & Benefits, de grootste verzekeringsmakelaar van België, elke week een nieuw cyberincident bij Belgische bedrijven. Dit betekent een stijging van maar liefst 64% ten opzichte van het voorbije jaar. Hoewel de meeste schadegevallen beperkt bleven tot 20.000 euro, liep 4% van de bedrijven meer dan 1 miljoen euro schade op. Dit als gevolg van een bedrijfsstilstand. Deze cijfers tonen aan dat cyberaanvallen een steeds groter risico vormen voor bedrijven, ook in de voedingsindustrie.

Lees meer
Lees meer over Cyberaanvallen: een groeiend risico voor de voedingsindustrie
Cyber resized

Elke week één nieuw cybe­rin­ci­dent bij Bel­gi­sche bedrijven

Pers
13.03.2025

Cyberaanvallen treffen Belgische bedrijven harder dan ooit: Vanbreda Risk & Benefits, de grootste verzekeringsmakelaar van het land, registreerde vorig jaar elke week één nieuw cyberincident. Dat is een stijging van 64% ten opzichte van 2023. Hoewel drie vierde van de schade beperkt bleef tot 20.000 euro, liep 4% van de bedrijven meer dan 1 miljoen euro schade op. Toch blijven veel bedrijven in ons land de risico's nog altijd onderschatten. De nieuwe Europese richtlijnen* om de weerbaarheid van bedrijven tegen cyberaanvallen op te krikken, moeten daar in 2025 verandering in brengen.

Lees meer
Lees meer over Elke week één nieuw cyberincident bij Belgische bedrijven
Aflevering 15 Vanbreda S2 Foto website

Video­pod­cast — Wetswijzigingen

Videopodcast
18.02.2025

In de nieuwste aflevering van onze videopodcast Succes Verzekerd, ontdek je hoe je nieuwe risico’s succesvol kan integreren in het risicomanagement van jouw onderneming. Een panel van vier in-house experts licht toe welke recente wetswijzigingen impact hebben op jouw verzekeringsportefeuille. De focus ligt op vier actuele topics: de aansprakelijkheid van hulppersonen, mobiliteit, zonnepanelen en cyber.

Lees meer
Lees meer over Videopodcast - Wetswijzigingen
Persartikel cyber trends

Cyber­aan­val­len tref­fen bedrij­ven har­der dan ooit

Pers
13.02.2025

In 2024 registreerden we elke week een nieuw cyberaccident bij één van onze bedrijfsklanten. Een toename met twee derde in vergelijking met het jaar daarvoor. In één op de 25 gevallen liep de schade op tot meer dan een miljoen euro. In Trends gaf collega Tom Van Britsom meer tekst en uitleg bij deze verontrustende cijfers.

Lees meer
Lees meer over Cyberaanvallen treffen bedrijven harder dan ooit