Bouwverzekeringen
zijn een complexe materie, niet in het minst door het aantal betrokken
partijen. Elk bouwproject is een samenspel van architecten, studiebureaus,
aannemers, onderaannemers, … Met allemaal hetzelfde doel: de bouw zo snel
mogelijk succesvol afronden. Toch staan tegenstrijdige belangen een goede
samenwerking soms in de weg. Het is daarom belangrijk om vooraf duidelijkheid
te scheppen over de verantwoordelijkheden van elke partij. Want niet elke
partij is verplicht om zich te verzekeren. Zo moet een architect bijvoorbeeld
zijn beroepsaansprakelijkheid verzekeren, maar een aannemer dan weer niet.
Als makelaar hebben we zicht op alle facetten van het bouwproces en de bijpassende verzekeringen. Zo kunnen we elke bouwpartner tijdens het hele project optimaal bijstaan. Dit stelt ons in staat om de gemeenschappelijke belangen te behartigen en overlappingen in verzekeringen te vermijden.
Vanuit onze expertise raden we aan om één gezamenlijke verzekering uit te werken die alle betrokkenen bij een bouwproject beschermt. Deze aanpak zorgt niet alleen voor maximale gemoedsrust, het bevordert ook de snelheid en transparantie waarmee een schade wordt behandeld. De bouwheer kan hierin een trekkersrol spelen.
De bouwsector innoveert aan een snel tempo. De introductie van nieuwe materialen en technieken, de ontwikkeling van nieuwe wetten om de verantwoordelijkheid van elke bouwpartner vast te leggen (bv. Wet Peeters-Borsus), nieuwe samenwerkingsverbanden die zich vormen, …
Bouwprojecten worden bovendien steeds complexer en technischer. Denk bijvoorbeeld aan openbare aanbestedingen voor grote infrastructuurwerken. Dit betekent veel nieuwe mogelijkheden maar ook nieuwe risico’s waarvoor de verzekeringssector oplossingen moet ontwikkelen.
Enkele uitdagingen:
- De evolutie naar hernieuwbare energie
Er is de laatste jaren een duidelijke evolutie zichtbaar op het gebied van circulair bouwen en hernieuwbare energie. Een sprekend voorbeeld zijn de onshore en offshore
windmolenparken die almaar dieper in de zee worden gebouwd. Daarnaast neemt het belang van battery storage toe. Dit komt neer op het bouwen van batterijen om opgewekte energie op te slaan wanneer er teveel energie wordt opgewekt. Deze relatief nieuwe tendensen vereisen een andere expertise, waardoor ook in de bouwsector een war for talent merkbaar is.
- Impact van prijsschommelingen
De bouwsector is bijzonder gevoelig voor prijsschommelingen in energie, water en grondstoffen, wat ook een impact heeft op de verzekeringen. Het risico bestaat dat je daardoor over- of onderverzekerd bent. We stellen vast dat onderverzekering momenteel vooral dreigt voor promotoren. Zij worden zowel geconfronteerd met stijgende kosten van bouwmaterialen als de waarde van het gebouw die sterk toeneemt.
Voor
welke waarde je je als bouwpartner verzekert bij een bepaald project, is vaak
moeilijk te bepalen. Zeker als het gaat om aansprakelijkheid, één van de meest
belangrijke verzekeringsdekkingen. We raden je aan je te richten tot de
bouwheer of Vanbreda voor advies over de te verzekeren kapitalen.
Elk bedrijf in de bouwsector heeft te maken met steeds grotere risico's, grotere verzekerde kapitalen en grotere schades. De technische complexiteit neemt toe, waardoor ook de nood aan expertise toeneemt. Graag vrijblijvend verzekeringsadvies voor jouw onderneming? Maak hieronder gebruik van het contactformulier.