Een aanvullend pensioenplan is en blijft één van de aan te bevelen personeelsvoordelen in een wereld van competitieve salarispakketten. Met eenzelfde budget kan je als werkgever immers een hoger nettovoordeel bieden aan je werknemers in vergelijking met een loonsverhoging.
Zelfs in tijden van lage intrestvoeten blijft het voor de werknemer moeilijk om dit verschil dicht te rijden met de opbrengsten van een privébelegging of een investering in bijvoorbeeld vastgoed. Dankzij een groepsverzekering kunnen werknemers toch een mooi aanvullend pensioenkapitaal ontvangen bij pensionering.
Het is niet de verwachting dat het Belgisch wettelijk pensioen fors zal stijgen, waardoor het als caring employer bijzonder waardevol is om je werknemers ook na hun pensionering een goede levensstandaard te laten behouden. Dus hoe meer rendement, hoe beter.
De meeste verzekeraars kondigden recent een substantiële verhoging aan van de intrestvoeten in Tak 21-groepsverzekeringen. Vanaf 2024 zullen de meeste verzekeraars in groepsverzekeringen zonder toekomstgarantie een intrestvoet garanderen van 1,75%, wat dus overeenkomt met de WAP-garantie en mogelijk nog aangevuld kan worden door een winstdeelname. Momenteel bieden twee verzekeraars zelfs al een hogere intrestvoet van respectievelijk 1,80% en 2,00%.
- Het betreft groepsverzekeringen zonder toekomstgarantie, waarbij de gegarandeerde intrestvoet bij aanvang van het contract of de aansluiting slechts geldig is op de premies die gestort worden zolang deze intrestvoet gehandhaafd blijft. Bij een wijziging van de intrestvoet blijven de opgebouwde reserves genieten van de oude intrestvoet tot de voorziene einddatum van het contract. Nieuwe premies worden geïnvesteerd aan de nieuwe intrestvoet. Het merendeel van de bestaande groepsverzekeringen is van dit type.
- Een beperkter deel van de bestaande groepsverzekeringen is nog van het type met toekomstgarantie, maar nieuwe contracten van dit type kunnen al geruime tijd niet meer afgesloten worden. In een groepsverzekering met toekomstgarantie is de gegarandeerde intrestvoet bij aanvang van het contract of de aansluiting geldig op alle premies die in de toekomst gestort worden. Bij een wijziging van de intrestvoet blijven de opgebouwde reserves genieten van de oude intrestvoet tot de voorziene einddatum van het contract. Ook de nieuwe premies worden geïnvesteerd aan de oude intrestvoet voor zover zij het oorspronkelijke premieniveau niet overtreffen. Enkel de premieverhogingen (bv. ten gevolge van een loonsverhoging) worden geïnvesteerd aan de nieuwe intrestvoet. In groepsverzekeringen met toekomstgarantie liggen de gegarandeerde intrestvoeten aanzienlijk lager.
Gelet op de mogelijk grote verschillen tussen de intrestvoeten van een groepsverzekering met of zonder toekomstgarantie kan het voor bestaande contracten met toekomstgarantie, afhankelijk van de anciënniteit van de verzekerde populatie, interessant zijn om over te schakelen naar een contract zonder toekomstgarantie.
Het jaarlijks rendement dat een groepsverzekering behaalt, dankzij een gegarandeerde intrestvoet aangevuld met eventuele winstdeelname, is een belangrijke factor voor de aangeslotenen. Een eenvoudig voorbeeld illustreert het belang van rendement in een groepsverzekering, of het nu Tak 21 of Tak 23 is. Uitgaande van een jaarpremie van 5.000 euro en een looptijd van 20 jaar (en rekening houdend met een beheerskost van 3%), levert dit de volgende eindkapitalen op voor een gemiddeld rendement van 0%, 1,75%, 2,50% of 3,50% in een groepsverzekering zonder toekomstgarantie:
Vanaf 2025 verwachten we ook opnieuw een stijging van de wettelijke rendementsgarantie (zie kader voor meer toelichting). De intrestvoeten op de OLO’s zitten opnieuw in stijgende lijn en in de financiële markten wordt verwacht dat deze positieve rentes gedurende langere tijd zullen aanhouden. Op basis van de huidige economische situatie schatten we in dat de nieuwe WAP-garantie rond de 2,50% zal komen te liggen. Het blijft evenwel afwachten of de gewaarborgde intrestvoeten in Tak 21 naar een vergelijkbaar niveau zullen stijgen.
Het loont dus zeker de moeite om het huidig rendement van de groepsverzekering onder de loep te nemen. We raden aan te bekijken hoe enerzijds het risico op onderfinanciering voor de werkgever beperkt kan worden en anderzijds de werknemers een hoger rendement kunnen krijgen. Daarbij kunnen ook alternatieve scenario’s voor de pensioenopbouw van de werknemers onderzocht worden, zoals een overstap naar een Tak 21-groepsverzekering met een hoger gewaarborgd rendement, een Tak 23-groepsverzekering of een pensioenfonds. Met een weloverwogen aanpak kunnen bedrijven zichzelf én hun medewerkers een belangrijke financiële duw in de rug geven.
Wil je graag bekijken welk positief effect de huidige intreststijgingen kunnen hebben voor jou als werkgever en voor de aanvullende pensioenopbouw van je werknemers? Neem dan contact op met je Account Manager Employee Benefits bij Vanbreda Risk & Benefits.