* De maatregelen die de regering wil nemen, moeten nog omgezet worden in wetgeving vooraleer ze van toepassing zijn. Over de exacte wijze van omzetting en uitvoering is momenteel nog weinig geweten. De maatregelen kunnen dus nog onderhevig zijn aan wijzigingen. Wij volgen de verdere uitvoering van de maatregelen op en communiceren hierover zodra we meer weten.
De regering wil inzetten op een verplicht aanvullend pensioen voor alle werknemers, waaronder ook de contractuelen in de publieke sector. De werkgeversbijdrage voor het verplicht aanvullend pensioen moet minstens 3% van het jaarloon bedragen tegen uiterlijk 2035.
De sectoren waar er nog niet aan de 3% voldaan wordt, zullen in dit kader ook een extra inspanning moeten leveren via sectorale akkoorden.
De bijdragen die een werkgever betaalt in een aanvullend pensioenplan zijn slechts aftrekbaar als de som van het wettelijk pensioen en het aanvullend pensioen niet meer bedraagt dan 80% van het laatste normale jaarsalaris. Deze aftrekbeperking staat ook wel gekend als de 80%-regel. De 80%-regel geeft in de praktijk aanleiding tot heel wat interpretatie en discussie over de te gebruiken berekeningsparameters, wat op zijn beurt weer leidt tot rechtsonzekerheid.
Ook in dit regeerakkoord zijn er plannen om de 80%-regel te hervormen. De regering wil de 80%-regel berekenen op basis van identificeerbare en geactualiseerde parameters die rekening houden met de reeds gepresteerde loopbaan. Dit naar analogie met de berekening van de Wijninckx-bijdrage (= bijzondere heffing op hoge aanvullende pensioenen).
Op basis van de huidige fiscale regelgeving is de opname van een aanvullend pensioen onder de vorm van een rente fiscaal minder voordelig dan de opname van het aanvullend pensioen onder de vorm van een kapitaal. De regering wil in dit kader onderzoeken hoe vermeden kan worden dat de opname van een aanvullend pensioen onder de vorm van een rente fiscaal nadelig is.
De Wijninckx-bijdrage is de bijzondere sociale zekerheidsbijdrage die de werkgever moet betalen wanneer voor ten minste één van zijn werknemers of zelfstandigen de betaalde bijdragen voor de opbouw van een aanvullend pensioen op jaarbasis de pensioendoelstelling overschrijden (= Wijninckx-drempel). De bijzondere sociale zekerheidsbijdrage bedraagt momenteel 3% en stijgt vanaf 1 januari 2028 naar 6%.
In haar regeerakkoord bepaalt de nieuwe regering dat de pensioenbijdragen boven de Wijninckx-drempel onderworpen zullen worden aan een hogere bijdrage. Het regeerakkoord preciseert echter niet of deze hogere bijdrage bovenop de reeds geplande verhoging van 3% naar 6% (vanaf 1 januari 2028) komt.
De solidariteitsbijdrage is een bijdrage die door de pensioeninstelling wordt ingehouden op het brutobedrag van het aanvullend pensioen bij de uitkering ervan. Deze bijdrage bedraagt 0% tot 2%, afhankelijk van de hoogte van het totaal uitgekeerde pensioenbedrag.
In het regeerakkoord wordt voorzien dat er een verhoging komt van deze solidariteitsbijdrage. De verhoging zou enkel van toepassing zijn op het deel van het kapitaal boven de drempel van 150.000 euro. Hoeveel deze verhoging zal bedragen, wordt niet bepaald in het regeerakkoord.
Wij volgen deze maatregelen voortdurend op en informeren je zodra er meer duidelijkheid is over de uitvoering ervan.