Stijging van de minimale rendementsgarantie op aanvullende pensioenen

De minimale rendementsgarantie op aanvullende pensioenen bedraagt sinds 2016 1,75%. Vanaf 1 januari 2025 zal de wettelijke rendementsgarantie na een lange tijd constant te zijn gebleven, stijgen naar 2,50%. Welke impact heeft deze stijging op de pensioenplannen in jouw onderneming?

XLGF02703

De minimale rendementsgarantie of WAP-garantie

Ongeveer 4 miljoen werknemers bouwen via hun werkgever een aanvullend pensioen op. Sommigen doen dat via een groepsverzekering, anderen via een pensioenfonds. Op de bijdragen aan het aanvullend pensioen moet de werkgever op grond van de Wet Aanvullende Pensioenen (WAP) een minimumrendement garanderen over de duurtijd van de aansluiting. Het rendement wordt jaarlijks op 1 juni berekend en gaat in op 1 januari van het daaropvolgende jaar. Sinds 2016 bedraagt dit rendement 1,75%. Volgens recente berekeningen zal het rendement vanaf 1 januari 2025 stijgen naar 2,50%.

Waarom nu een stijging?

Het minimumrendement dat de werkgever dient te garanderen, wordt berekend op basis van het gemiddeld rendement van de Belgische OLO’s* op 10 jaar. Na een periode van aanhoudende lage langetermijnrentes, zitten de interestvoeten op de OLO’s opnieuw in stijgende lijn en dit heeft tot gevolg dat ook het minimumrendement op aanvullende pensioenen zal stijgen.

*OLO = overheidsobligatie

Impact op het minimumkapitaal

De stijging van de WAP-garantie betekent ook dat het minimumkapitaal van de aangeslotenen bij pensionering of bij overdracht van de reserves na uittreding zal stijgen. De grootte van deze stijging hangt af van de kenmerken van het pensioenplan. Zo zal de stijging van het minimumkapitaal verschillend zijn naargelang de methodiek die het pensioenplan hanteert voor de berekening van het minimumkapitaal.

  • Voor pensioenplannen die werken met de horizontale methode, zal de nieuwe WAP-garantie enkel van toepassing zijn op de toekomstige bijdragen. De bijdragen die voor 1 januari 2025 zijn gestort, blijven dus oprenten aan de WAP-garanties die destijds van toepassing waren. Dit wil zeggen dat de bijdragen die u als werkgever heeft gestort tussen 2016 en 2024, zullen blijven oprenten aan 1,75% en niet aan 2,50%. De horizontale methode komt vaak voor bij pensioenplannen die beheerd worden door een verzekeringsonderneming in Tak 21.
  • Voor pensioenplannen die werken met de verticale methode, zal de nieuwe WAP-garantie zowel van toepassing zijn op de toekomstige bijdragen als op de al gestorte bijdragen in het verleden. Bijgevolg zullen de volledige reserves van de werknemer oprenten aan 2,50% vanaf 1 januari 2025. Het minimumkapitaal kent dus een grotere stijging bij pensioenplannen die de verticale methode toepassen. De verticale methode wordt doorgaans gehanteerd in pensioenplannen die beheerd worden door een verzekeringsonderneming in Tak 23 en door pensioenfondsen.

De werkgever staat garant voor de WAP-garantie en het daaruit volgend minimumkapitaal. Als de verzekeraar of het pensioenfonds de minimale rendementsgarantie niet haalt, zal het verschil door de werkgever moeten worden bijgepast.

Ons advies

Het is niet zeker of verzekeraars op hun beurt de gegarandeerde rentevoeten in Tak 21 zullen aligneren op de nieuwe WAP-garantie. Indien je verzekeraar een rentevoet aanbiedt die lager is dan de WAP-garantie, zal dit resulteren in een tekort dat je bij pensionering of uittreding van je werknemer zal moeten bijpassen.

Het is dus zeker nuttig om zowel de gehanteerde methodiek van het pensioenplan als het huidig rendement van je groepsverzekering onder de loep te nemen. Om onaangename verrassingen als onderfinanciering te beperken of zelfs te voorkomen, kan het aangewezen zijn om rekening te houden met eventuele andere scenario’s. Zoals een overstap naar een Tak 21-groepsverzekering met een hoger gewaarborgd rendement, een Tak 23-groepsverzekering of een pensioenfonds.

Meer info?

Wil je graag bekijken welke aanpak het best bij jouw situatie past, neem dan contact op met je Account Manager Employee Benefits bij Vanbreda Risk & Benefits.

Gere­la­teer­de berichten

Aflevering 12

Video­pod­cast — Glo­bal Bene­fits Management

Videopodcast
07.06.2024

Via Global Benefits Management kan jouw organisatie eenvoudig wereldwijd een sterk employee benefits-pakket beheren. Deze gestructureerde, centrale aanpak zorgt voor een handig overzicht van alle benefits en geeft je de mogelijkheid om een aantrekkelijk pakket samen te stellen in de war for talent. Is de sociale zekerheid in één van de landen waar je een vestiging hebt onbestaand of te beperkt? Dan kan je je medewerkers via dit verzekeringspakket ook extra ondersteunen. Kristof Baertsoen, expert Employee Benefits, vertelt in de nieuwe aflevering van onze videopodcast Succes Verzekerd over de voordelen van Global Benefits Management.

Lees meer
Lees meer over Videopodcast - Global Benefits Management
EBBF04338

Aan­vul­len­de pen­si­oe­nen: afschaf­fing kor­ting van 50% op de res­pon­sa­bi­li­se­rings­bij­dra­ge voor loka­le besturen

Personen
31.05.2024

Sinds 2019 worden lokale besturen aangemoedigd om een aanvullend pensioenstelsel in te voeren of te ontwikkelen ten voordele van hun contractuele personeelsleden. Als dit aanvullend pensioenplan onder meer voldoende hoog is, wat neerkomt op ten minste 3% inleg bij een vaste bijdrageplan, kan het lokale bestuur tot 50% korting verkrijgen op de responsabiliseringsbijdrage. Deze korting wordt door de meest recente pensioenhervorming aangepast om het financiële evenwicht van het Gesolidariseerd pensioenfonds te bewaren.

Lees meer
Lees meer over Aanvullende pensioenen: afschaffing korting van 50% op de responsabiliseringsbijdrage voor lokale besturen
BSZF02174

Gewaar­borgd inko­men: rech­ter oor­deelt dat beper­king van psy­chi­sche stoor­nis­sen in col­lec­tie­ve ver­ze­ke­ring dis­cri­mi­ne­rend is

Personen
22.04.2024

Uit cijfers van het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV) blijkt dat het aantal Belgen dat meer dan een jaar thuiszit door een burn-out of depressie in 4 jaar tijd met 40 procent is gestegen. Dat cijfer is zorgwekkend. Het belang neemt toe om als werkgever een verzekering gewaarborgd inkomen af te sluiten voor medewerkers in geval zij arbeidsongeschikt worden. Een recente rechterlijke uitspraak over de beperking van psychische stoornissen in deze verzekering zorgt voor ophef binnen de verzekeringssector. We lichten de werking van deze verzekering en de impact van de concrete case toe.

Lees meer
Lees meer over Gewaarborgd inkomen: rechter oordeelt dat beperking van psychische stoornissen in collectieve verzekering discriminerend is