Onzekerheid maakt de verzekeringsmarkt bikkelhard

Sinds 2019 kent de verzekeringswereld een duidelijke internationale marktverharding. Die leidt tot hogere verzekeringspremies en een gereduceerde verzekeringscapaciteit. We brengen in kaart welke elementen die verharding in de hand hebben gewerkt.

UUF19942

In 2018 sloot de verzekeringssector een periode van vijftien jaar zachte markt af. Dankzij veel (her)verzekeringscapaciteit aan lage prijzen konden bedrijven dekkingen kopen aan een goede prijs, met hoge verzekerde kapitalen, weinig uitsluitingen en lage vrijstellingen. Het einde van dit zachte tijdperk is te wijten aan een mix van elementen die stuk voor stuk te maken hebben met onzekerheid. Van de opkomst van nieuwe risico’s over de premie-inkomsten tot investeringsresultaten, telkens ontstaat de verharding vanuit een situatie die verzekeraars als potentieel té explosief inschatten.

1. Te hoge combined ratio’s

Een mooi voorbeeld van die onzekerheid is het eerste element dat tot de verharding heeft geleid: de combined ratio’s van de verzekeringsmaatschappijen. Een combined ratio krijg je wanneer je de som van uitgekeerde claims en bedrijfskosten deelt door de ontvangen premies. Is de uitkomst hoger dan 100%, dan loert de onzekerheid om de hoek. Vanaf dan kan een verzekeraar voor die bepaalde activiteit zijn verplichtingen niet langer nakomen. Op die manier geeft een combined ratio feilloos aan dat een verzekeringstak verlieslatend wordt: de premies volstaan niet meer om stijgende schades en werkingskosten te betalen (en ook nog marge te behouden). In de markt leidt dat zeer concreet tot hogere premies of tot situaties waarbij almaar meer verzekeraars beslissen om een specifieke activiteit niet langer in portefeuille te nemen.

2. Klimaat- en cyberschade zetten druk

Bovenop de traditionele risico’s die moeilijker verzekerbaar worden, komen enkele nieuwe, of beter gezegd ‘emerging’ risks. Stijgers met stip zijn het klimaat en de cybercriminaliteit. Dat ook deze emerging risks tot een marktverharding leiden, heeft niet enkel te maken met de vaststelling dat het klimaat verder opwarmt of cybercriminelen zich zeer actief tonen. De kern van het probleem zit deels ook in de historiek. Vandaag dekt een aparte cyberpolis een cyberincident af, maar in het verleden maakte het (goedkoop) deel uit van een traditionele brand- en/of aansprakelijkheidspolis. Het stijgend aantal schade-aangiften op basis van deze polissen, maar ook op basis van de de recentere aparte cyberpolissen, zorgt voor forse druk op de verzekeraars.

3. Lagere investeringsresultaten

Last but not least vielen ook de investeringsresultaten van de verzekeraars tegen. Zowel de minder lucratieve beleggingsresultaten van verzekeraars als de (institutionele) beleggers in verzekeringsaandelen voedden de onzekerheid in de markt en dat zorgden voor een daling van het werkingskapitaal en van de mogelijkheden om claims uit te betalen.

WIL 150x150
Wim Lanclus
Director General Management

Gere­la­teer­de berichten

Aesthetic Minimal Laptop On Table Mockup Instagram Post

Werk­ne­mers Van­b­re­da fiet­sen dub­bel zoveel kilo­me­ters als 5 jaar geleden

Pers
15.01.2025

Het gereden aantal fietskilometers bij verzekeringsmakelaar Vanbreda Risk & Benefits steeg de voorbije vijf jaar van een kleine 119.000 kilometer per jaar naar net geen 226.000 kilometer. Compensation & Benefits manager Danielle Innocent gaf in de Gazet van Antwerpen meer uitleg over de sleutel van dit succes.

Lees meer
Lees meer over Werknemers Vanbreda fietsen dubbel zoveel kilometers als 5 jaar geleden
I Stock 874075212

Wat bete­kent de intro­duc­tie van NIS2 voor jouw onderneming?

Cyber en Fraude
02.01.2025

In het najaar van 2024 is de NIS2-richtlijn in werking getreden. Het doel is om de cyberveiligheid en het incidentenbeheer van de EU-lidstaten verder te optimaliseren. Op welke ondernemingen is NIS2 van toepassing? Wie volgt de toepassing op, welke sancties zijn bepaald en welke impact is er op verzekeringsvlak? Hoe kunnen wij jouw organisatie ondersteunen in het NIS2-traject? Cyberexpert Tom Van Britsom licht het graag toe.

Lees meer
Lees meer over Wat betekent de introductie van NIS2 voor jouw onderneming?
Pexels fauxels 3182784

Nieu­we ter­mij­nen en sanc­ties voor ver­ze­ke­raars bij de afhan­de­ling van schadegevallen

Sectornieuws
14.12.2024

Op 1 oktober 2024 is een nieuwe wet in werking getreden die regels oplegt aan verzekeraars voor de uitbetaling van vergoedingen. De wet van 17 maart 2024 betreffende de termijnen en de sancties voor de verzekeringsprestaties legt specifieke termijnen op waarbinnen de verzekeringsprestaties moeten worden uitbetaald. De bedoeling van de nieuwe wet is duidelijk: een snellere schaderegeling door de verzekeraar.

Lees meer
Lees meer over Nieuwe termijnen en sancties voor verzekeraars bij de afhandeling van schadegevallen
Pexels cottonbro 5990042

Nieuw Boek 6 BW: ook voor de Soci­al Pro­fit en Public sec­tor is de impact op bestaan­de aan­spra­ke­lijk­heids­po­lis­sen beperkt (deel 2)

Aansprakelijkheid
13.12.2024

Door de invoering van het nieuwe boek 6 BW, dat in werking zal treden op 1 januari 2025, rijzen er veel vragen omtrent de verzekeringspolissen bestuurdersaansprakelijkheid en burgerlijke aansprakelijkheid.

In dit tweede artikel lichten we toe wat de polis bestuurdersaansprakelijkheid dekt én of een aanpassing vereist is in het kader van het nieuwe boek 6 BW.

Lees meer
Lees meer over Nieuw Boek 6 BW: ook voor de Social Profit en Public sector is de impact op bestaande aansprakelijkheidspolissen beperkt (deel 2)
CTA Image

Van­b­re­da Risk & Bene­fits blijft de markt­evo­lu­tie op de voet volgen.

Indien u hierover vragen of bemerkingen heeft, dan helpen uw contactpersoon bij Vanbreda of Wim Lanclus u graag verder