Nieuwe regelgeving voor arbeidsongevallen: wat betekent dit voor de bouw- en houtsector?

Bouwbedrijven hebben te maken met een hogere frequentie- en ernstgraad van arbeidsongevallen in vergelijking met andere sectoren. Een bedrijf wordt beschouwd als een onderneming met een verzwaard risico wanneer de risico-index een bepaalde drempel overschrijdt gedurende een observatieperiode van 3 jaar. Om de veiligheid van werknemers te waarborgen, zijn er specifieke maatregelen genomen voor situaties waarin sprake is van verzwaarde risico's. Welke nieuwe regels zijn van toepassing en hebben een impact op je bedrijf?

U7353792727 photorealistic portrait construction worker wearing 23d6fa60 98fa 4438 b246 cb414a51d164

Werken op hoogte of in sleuven, gebruik van machines en gereedschappen, werken in onstabiele of onvoorspelbare omgevingen, weersomstandigheden, … Het zijn maar een greep uit de mogelijke risico’s waarmee bouwbedrijven te maken hebben. De wetgever wil dat bedrijven hun werkkrachten beter beschermen en past de spelregels rond verzekeringen daarom aan. Wat verandert er precies?

Verplichte samenwerking met Constructiv en Woodwise

Vanaf 2024 zijn er belangrijke wijzigingen doorgevoerd in de regelgeving voor arbeidsongevallen in de bouw- en houtsector. Eén van de meest significante veranderingen is dat bedrijven in de bouwsector, bij een classificatie van verzwaard risico, voortaan moeten samenwerken met Constructiv in plaats van direct met hun arbeidsongevallenverzekeraar. Ondernemingen uit de houtsector moeten verplicht samenwerken met Woodwise als erkend preventie-instituut voor hout- en meubelsector.

Vier voordelen voor bouwbedrijven

De verschuiving van samenwerking met verzekeraars naar gespecialiseerde bureaus zoals Constructiv en Woodwise is ingegeven door verschillende redenen en heeft tal van voordelen:

  1. Diepgaande expertise: Gespecialiseerde bureaus hebben een diepgaande kennis van de specifieke risico's en uitdagingen in de bouw- en houtsector. Deze expertise stelt hen in staat om gerichte en effectieve preventiemaatregelen te ontwikkelen en te implementeren.
  2. Focus op preventie: Constructiv en Woodwise richten zich sterk op preventie door middel van trainingen, advies en ondersteuning. Dit proactieve beleid helpt bedrijven om arbeidsongevallen te voorkomen in plaats van alleen te reageren op incidenten.
  3. Betere ondersteuning: Gespecialiseerde bureaus bieden uitgebreide ondersteuning bij het implementeren van veiligheidsmaatregelen en het verbeteren van de arbeidsomstandigheden. Dit omvat onder andere verplichte veiligheidsopleidingen, advies en monitoring van veiligheidsstatistieken.
  4. Compliance met regelgeving: Door samen te werken met specifieke preventie instellingen, voldoen bedrijven aan de nieuwste regelgeving en richtlijnen die specifiek zijn ontworpen om de veiligheid in de bouw- en houtsector te verbeteren. Dit helpt bedrijven om juridische en financiële risico's te verminderen.

Wat als je polis toch wordt opgezegd door verzwaard risico?

Bij ondernemingen die na de kennisgeving van het verzwaard risico verder begeleid worden door de verzekeraar, zal de duurtijd van de polis automatisch verlengen voor 3 jaar. Ondernemingen die gecontroleerd worden door een specifieke preventie-instelling, zoals van toepassing voor de bouw- en houtsector, kunnen door de verzekeraar wél opgezegd worden en geldt deze automatische verlening van het contract niet.

Let op: je hebt ook steeds het recht om bezwaar aan te tekenen indien (één van je) onderneming(en) geklasseerd wordt als een verzwaard risico. Bijvoorbeeld als een specifieke activiteit is gewijzigd of is weggevallen of indien er intussen preventiemaatregelen getroffen werden waardoor soortgelijke ongevallen zich niet meer zouden kunnen voordoen.

Doel wetgeving = minder arbeidsongevallen

De wijzigingen in de regelgeving voor arbeidsongevallen in de bouw- en houtsector in 2024 markeren een belangrijke stap richting een veiligere werkomgeving. Door de opgelegde samenwerking met gespecialiseerde bureaus kunnen bedrijven profiteren van verbeterde veiligheidsmaatregelen en ondersteuning, wat uiteindelijk leidt tot minder arbeidsongevallen en een hogere productiviteit.

Gere­la­teer­de berichten

Cyber resized

Elke week één nieuw cybe­rin­ci­dent bij Bel­gi­sche bedrijven

Pers
13.03.2025

Cyberaanvallen treffen Belgische bedrijven harder dan ooit: Vanbreda Risk & Benefits, de grootste verzekeringsmakelaar van het land, registreerde vorig jaar elke week één nieuw cyberincident. Dat is een stijging van 64% ten opzichte van 2023. Hoewel drie vierde van de schade beperkt bleef tot 20.000 euro, liep 4% van de bedrijven meer dan 1 miljoen euro schade op. Toch blijven veel bedrijven in ons land de risico's nog altijd onderschatten. De nieuwe Europese richtlijnen* om de weerbaarheid van bedrijven tegen cyberaanvallen op te krikken, moeten daar in 2025 verandering in brengen.

Lees meer
Lees meer over Elke week één nieuw cyberincident bij Belgische bedrijven
Testimonial lantis

Het duur­za­me part­ner­ship tus­sen Lan­tis en Van­b­re­da Risk & Benefits

Testimonial
03.03.2025

Lantis realiseert complexe mobiliteitsprojecten in de Antwerpse regio. Duurzame en functionele verbindingen bouwen voor alle soorten weggebruikers om de stad en regio te doen floreren is hun voornaamste doel. De Oosterweelverbinding is daar het perfecte voorbeeld van.

Lees meer
Lees meer over Het duurzame partnership tussen Lantis en Vanbreda Risk & Benefits
YTF00464

Infra­struc­tuur­wer­ken vra­gen een modern ver­ze­ke­rings­be­leid: vier toe­komst­ge­rich­te transformaties

Bouw en vastgoed
18.02.2024

De verzekeringssector is constant in beweging en zet de nodige stappen om bouwbedrijven in de toekomst nog beter te kunnen bedienen. Peter Anckaert, Senior Broker bij Vanbreda Risk & Benefits, zet vier belangrijke transformaties op een rij.

Lees meer
Lees meer over Infrastructuurwerken vragen een modern verzekeringsbeleid: vier toekomstgerichte transformaties
MAMF01674

Duur­zaam­heid en tech­no­lo­gie wor­den code­woor­den om infra­struc­tuur­wer­ken goed te verzekeren

Bouw en vastgoed
30.01.2024

Ook in het kader van infrastructuurwerken groeit het belang van duurzaamheid zienderogen. Zowel voor bouwbedrijven als de verzekeringssector is het zaak om mee te zijn met de nieuwste technologische ontwikkelingen en er een langetermijnvisie op na te houden, zegt Peter Anckaert, Senior Broker bij Vanbreda Risk & Benefits. “Voor elke speler in de bouwsector ontwikkelen we verzekeringsoplossingen die mee evolueren met hun visie en de noden.”

Lees meer
Lees meer over Duurzaamheid en technologie worden codewoorden om infrastructuurwerken goed te verzekeren