Werken op hoogte of in sleuven, gebruik van machines en gereedschappen, werken in onstabiele of onvoorspelbare omgevingen, weersomstandigheden, … Het zijn maar een greep uit de mogelijke risico’s waarmee bouwbedrijven te maken hebben. De wetgever wil dat bedrijven hun werkkrachten beter beschermen en past de spelregels rond verzekeringen daarom aan. Wat verandert er precies?
Vanaf 2024 zijn er belangrijke wijzigingen doorgevoerd in de regelgeving voor arbeidsongevallen in de bouw- en houtsector. Eén van de meest significante veranderingen is dat bedrijven in de bouwsector, bij een classificatie van verzwaard risico, voortaan moeten samenwerken met Constructiv in plaats van direct met hun arbeidsongevallenverzekeraar. Ondernemingen uit de houtsector moeten verplicht samenwerken met Woodwise als erkend preventie-instituut voor hout- en meubelsector.
De verschuiving van samenwerking met verzekeraars naar gespecialiseerde bureaus zoals Constructiv en Woodwise is ingegeven door verschillende redenen en heeft tal van voordelen:
- Diepgaande expertise: Gespecialiseerde bureaus hebben een diepgaande kennis van de specifieke risico's en uitdagingen in de bouw- en houtsector. Deze expertise stelt hen in staat om gerichte en effectieve preventiemaatregelen te ontwikkelen en te implementeren.
- Focus op preventie: Constructiv en Woodwise richten zich sterk op preventie door middel van trainingen, advies en ondersteuning. Dit proactieve beleid helpt bedrijven om arbeidsongevallen te voorkomen in plaats van alleen te reageren op incidenten.
- Betere ondersteuning: Gespecialiseerde bureaus bieden uitgebreide ondersteuning bij het implementeren van veiligheidsmaatregelen en het verbeteren van de arbeidsomstandigheden. Dit omvat onder andere verplichte veiligheidsopleidingen, advies en monitoring van veiligheidsstatistieken.
- Compliance met regelgeving: Door samen te werken met specifieke preventie instellingen, voldoen bedrijven aan de nieuwste regelgeving en richtlijnen die specifiek zijn ontworpen om de veiligheid in de bouw- en houtsector te verbeteren. Dit helpt bedrijven om juridische en financiële risico's te verminderen.
Bij ondernemingen die na de kennisgeving van het verzwaard risico verder begeleid worden door de verzekeraar, zal de duurtijd van de polis automatisch verlengen voor 3 jaar. Ondernemingen die gecontroleerd worden door een specifieke preventie-instelling, zoals van toepassing voor de bouw- en houtsector, kunnen door de verzekeraar wél opgezegd worden en geldt deze automatische verlening van het contract niet.
Let op: je hebt ook steeds het recht om bezwaar aan te tekenen indien (één van je) onderneming(en) geklasseerd wordt als een verzwaard risico. Bijvoorbeeld als een specifieke activiteit is gewijzigd of is weggevallen of indien er intussen preventiemaatregelen getroffen werden waardoor soortgelijke ongevallen zich niet meer zouden kunnen voordoen.
De wijzigingen in de regelgeving voor arbeidsongevallen in de bouw- en houtsector in 2024 markeren een belangrijke stap richting een veiligere werkomgeving. Door de opgelegde samenwerking met gespecialiseerde bureaus kunnen bedrijven profiteren van verbeterde veiligheidsmaatregelen en ondersteuning, wat uiteindelijk leidt tot minder arbeidsongevallen en een hogere productiviteit.