Nieuw Boek 6 BW: ook voor de Social Profit en Public sector is de impact op bestaande aansprakelijkheidspolissen beperkt (deel 2)

Door de invoering van het nieuwe boek 6 BW, dat in werking zal treden op 1 januari 2025, rijzen er veel vragen omtrent de verzekeringspolissen bestuurdersaansprakelijkheid en burgerlijke aansprakelijkheid.

In dit tweede artikel lichten we toe wat de polis bestuurdersaansprakelijkheid dekt én of een aanpassing vereist is in het kader van het nieuwe boek 6 BW.

Pexels cottonbro 5990042

Wat dekt deze verzekering?

Deze polis dekt de schade, zijnde verdedigingskosten en schadevergoeding, die voortvloeit uit een schade-eis gebaseerd op een bestuursfout of fout van een mandataris, ingesteld door een derde tegen een bestuurder of mandataris.

Er moet sprake zijn van:

  • Een fout van een bestuurder.
  • Schade die door die fout is ontstaan.
  • Een causaal verband tussen de fout en de schade.

Het doel van de verzekering is om het persoonlijk vermogen van de bestuurders te beschermen door hun persoonlijke aansprakelijkheid af te dekken. Deze polis onderscheidt zich van andere verzekeringen doordat niet de verzekeringnemer zelf, maar het persoonlijk vermogen van de bestuurders en directieleden van de verzekeringnemende rechtspersoon wordt gedekt.

Wie is er verzekerd binnen de bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering?

Kenmerkend aan deze polis is de ruime omschrijving van de verzekerden. De verzekeringnemer is altijd de vennootschap. De verzekerden zijn:

  • Bestuurders in rechte van de vennootschap en haar filialen (vroegere, huidige en toekomstige bestuurders).
  • De facto bestuurders (feitelijke bestuurders).
  • Bestuurders in externe entiteiten.
  • Werknemers (met betrekking tot tewerkstellingsaangelegenheden of wanneer zij samen met een bestuurder worden aangesproken).
  • Rechtspersonen, managementvennootschappen en hun vaste vertegenwoordigers.
  • Erfgenamen en echtgenoten/samenwonenden.

Welke gevolgen heeft het nieuwe boek 6 BW op de polis?

Door de wetswijziging kan een medecontractant van de rechtspersoon haar bestuurder buitencontractueel aansprakelijk stellen voor een fout door deze bestuurder gemaakt bij de uitvoering van de overeenkomst met de vennootschap (samenloop). De bestuurder wordt hierbij niet langer beschermd door de quasi-immuniteit van de uitvoeringsagent/hulppersoon. Qua dekking in de polis bestuurdersaansprakelijkheid wijzigt er niets. Wordt de bestuurder een fout verweten? Dan zal de polis in principe dekking verlenen.

Aangezien de nieuwe regeling de aansprakelijkheid van de bestuurder of mandataris ten aanzien van derden uitbreidt, kunnen er potentieel meer claims en verdedigingskosten ontstaan. Het effect hiervan op de verzekeringsvoorwaarden zoals mogelijks een verhoging in premie moet nog worden afgewacht. Vandaag nemen de verzekeraars hier nog geen initiatief maar dit zal enige tijd na de inwerkingtreding van het nieuwe boek 6 BW mogelijk anders bekeken worden.

Belangrijk: de bestuursfout wordt inhoudelijk steeds gedekt, ongeacht op welke rechtsgrond (contractueel of buitencontractueel) de bestuurder wordt aangesproken. Dit, samen met de ruime omschrijving van het begrip ‘verzekerde’ binnen deze polissen, betekent dat er momenteel geen aanpassing van deze polissen noodzakelijk is.

Meer info over de impact van deze wijziging op de polis burgerlijke aansprakelijkheid? Dat lees je in volgend artikel

Gere­la­teer­de berichten

I Stock 939501750

Nieuw Boek 6 BW: ook voor de Soci­al Pro­fit en Public sec­tor is de impact op bestaan­de aan­spra­ke­lijk­heids­po­lis­sen beperkt (deel 1)

Aansprakelijkheid
12.12.2024

Door de invoering van het nieuwe boek 6 BW, dat in werking zal treden op 1 januari 2025, rijzen er veel vragen omtrent de verzekeringspolissen bestuurdersaansprakelijkheid en burgerlijke aansprakelijkheid.

In dit eerste artikel lichten we toe wat de impact is op de polis burgerlijke aansprakelijkheid én of een aanpassing vereist is in het kader van het nieuwe boek 6 BW.

Lees meer
Lees meer over Nieuw Boek 6 BW: ook voor de Social Profit en Public sector is de impact op bestaande aansprakelijkheidspolissen beperkt (deel 1)
I Stock 874075212

Wat bete­kent de intro­duc­tie van NIS2 voor jouw onderneming?

Publieke sector / Overheid
03.09.2024

In het najaar van 2024 zal de NIS2-richtlijn in werking treden. Het doel is om de cyberveiligheid en het incidentenbeheer van de EU-lidstaten verder te optimaliseren. Op welke ondernemingen is NIS2 van toepassing? Wie volgt de toepassing op, welke sancties zijn bepaald en welke impact is er op verzekeringsvlak? We lichten het graag toe.

Lees meer
Lees meer over Wat betekent de introductie van NIS2 voor jouw onderneming?
WPEF07022

Her­vor­ming Bur­ger­lijk Wet­boek: impact op de bui­ten­con­trac­tu­e­le aansprakelijkheid

Aansprakelijkheid
15.04.2024

In het kader van een globale hervorming van het Burgerlijk Wetboek werd op 1 februari 2024 Boek 6 van het nieuwe BW goedgekeurd. Opvallend in dit nieuwe Boek 6 zijn de afschaffing van het samenloopverbod tussen contractuele en buitencontractuele aansprakelijkheid en van de quasi-immuniteit van de uitvoeringsagent. Onze expert Inge Van Hemeledonck legt hieronder uit wat dit betekent voor onderaannemers, bestuurders, werknemers én welke impact dit heeft op de verzekeringspolissen.

Lees meer
Lees meer over Hervorming Burgerlijk Wetboek: impact op de buitencontractuele aansprakelijkheid