Nieuw Boek 6 BW: ook voor de Social Profit en Public sector is de impact op bestaande aansprakelijkheidspolissen beperkt (deel 1)

Door de invoering van het nieuwe boek 6 BW, dat in werking zal treden op 1 januari 2025, rijzen er veel vragen omtrent de verzekeringspolissen bestuurdersaansprakelijkheid en burgerlijke aansprakelijkheid.

In dit eerste artikel lichten we toe wat de impact is op de polis burgerlijke aansprakelijkheid én of een aanpassing vereist is in het kader van het nieuwe boek 6 BW.

I Stock 939501750

Wat wijzigt er precies?

Momenteel is het voor een contractspartij principieel onmogelijk, behoudens uitzonderingen zoals wanneer de contractuele fout een misdrijf inhoudt, om zich in het kader van een contract te beroepen op de regels van de buitencontractuele aansprakelijkheid als de tegenpartij in gebreke blijft.

Na de inwerkingtreding van boek 6 BW kan een benadeelde schadevergoeding of een andere vorm van rechtsherstel vorderen op basis van een contract of bijvoorbeeld eigendomsrecht én zich beroepen op een buitencontractuele aansprakelijkheidsregel.

Het samenloopverbod en de hiermee samenhangende quasi-immuniteit van de hulppersonen, zoals vastgelegd in het Stuwadoorsarrest van het Hof van Cassatie dd. 7 december 1973, wordt als dusdanig afgeschaft.

Wie kan vanaf nu een vordering instellen?

Als uitvoeringsagent/hulppersoon kunnen worden beschouwd:

  • werknemers ten opzichte van een werkgever
  • bestuurders ten opzichte van de door hen bestuurde vennootschap
  • onderaannemers ten opzichte van een hoofdaannemer

Concreet betekent dit dat een contractspartij die schade heeft geleden in de uitvoering van een contract momenteel enkel een vordering kan stellen tegen de partij waarmee hij het contract heeft afgesloten en dit op basis van het contract. De uitvoeringsagenten/hulppersonen kunnen nu niet rechtstreeks door de schadelijder aangesproken worden, maar eventueel wel door hun werkgever, hoofdaannemer of vennootschap.

Door de invoering van het nieuwe Boek 6 zullen contractspartijen in de toekomst een medecontractant of uitvoeringsagent wél kunnen aanspreken.

Wat is de impact van deze wijziging?

Dit heeft tot gevolg dat bijvoorbeeld een bouwheer niet enkel de hoofdaannemer kan aanspreken in geval van schade toegebracht door een onderaannemer maar zich ook meteen kan wenden tot de onderaannemer zelf.

Voor de werknemer betekent dit dat hij ook rechtstreeks zal kunnen worden aangesproken, in lijn met Artikel 18 van de Wet op de Arbeidsovereenkomsten dat van toepassing blijft. Als gevolg van deze bepaling kan de werknemer enkel rechtstreeks aangesproken worden in geval van opzet, zware fout of veelvuldig lichte fout.

Let wel: de wetgever geeft de mogelijkheid aan partijen om de immuniteit en het samenloopverbod contractueel te handhaven. Clausules tot beperking van aansprakelijkheid kunnen dus opgenomen worden in algemene verkoopsvoorwaarden en individuele contracten (arbeidsovereenkomsten, samenwerkingsovereenkomsten, (onder)aannemingsovereenkomsten…), rekening houdend met andere wettelijke bepalingen.

Moet de polis burgerlijke aansprakelijkheid worden aangepast?

Momenteel zijn er geen aanpassingen noodzakelijk aan de polissen burgerlijke aansprakelijkheid. Uitgangspunt van deze polis is immers de dekking in buitencontractuele aansprakelijkheid en vaak voorziet men ook (in beperkte mate) een dekking voor ‘contractuele schade’.

Werknemers en aangestelden worden al mee verzekerd binnen de polis burgerlijke aansprakelijkheid zodat zich hier geen probleem stelt. In de medische aansprakelijkheid was samenloop bovendien altijd al mogelijk door middel van de uitzondering in het huidige samenloopverbod in geval er sprake is van een misdrijf, namelijk onopzettelijke slagen en verwondingen. Ook hieromtrent zijn er dus geen wijzigingen noodzakelijk.

Mogelijks zal men in de toekomst de gehanteerde terminologie afstemmen op het gewijzigde boek 6 BW.

Meer info over de impact van deze wijziging op de polis bestuurdersaansprakelijkheid? Dat lees je in volgend artikel.

Gere­la­teer­de berichten

Pexels cottonbro 5990042

Nieuw Boek 6 BW: ook voor de Soci­al Pro­fit en Public sec­tor is de impact op bestaan­de aan­spra­ke­lijk­heids­po­lis­sen beperkt (deel 2)

Aansprakelijkheid
13.12.2024

Door de invoering van het nieuwe boek 6 BW, dat in werking zal treden op 1 januari 2025, rijzen er veel vragen omtrent de verzekeringspolissen bestuurdersaansprakelijkheid en burgerlijke aansprakelijkheid.

In dit tweede artikel lichten we toe wat de polis bestuurdersaansprakelijkheid dekt én of een aanpassing vereist is in het kader van het nieuwe boek 6 BW.

Lees meer
Lees meer over Nieuw Boek 6 BW: ook voor de Social Profit en Public sector is de impact op bestaande aansprakelijkheidspolissen beperkt (deel 2)
I Stock 874075212

Wat bete­kent de intro­duc­tie van NIS2 voor jouw onderneming?

Publieke sector / Overheid
03.09.2024

In het najaar van 2024 zal de NIS2-richtlijn in werking treden. Het doel is om de cyberveiligheid en het incidentenbeheer van de EU-lidstaten verder te optimaliseren. Op welke ondernemingen is NIS2 van toepassing? Wie volgt de toepassing op, welke sancties zijn bepaald en welke impact is er op verzekeringsvlak? We lichten het graag toe.

Lees meer
Lees meer over Wat betekent de introductie van NIS2 voor jouw onderneming?
WPEF07022

Her­vor­ming Bur­ger­lijk Wet­boek: impact op de bui­ten­con­trac­tu­e­le aansprakelijkheid

Aansprakelijkheid
15.04.2024

In het kader van een globale hervorming van het Burgerlijk Wetboek werd op 1 februari 2024 Boek 6 van het nieuwe BW goedgekeurd. Opvallend in dit nieuwe Boek 6 zijn de afschaffing van het samenloopverbod tussen contractuele en buitencontractuele aansprakelijkheid en van de quasi-immuniteit van de uitvoeringsagent. Onze expert Inge Van Hemeledonck legt hieronder uit wat dit betekent voor onderaannemers, bestuurders, werknemers én welke impact dit heeft op de verzekeringspolissen.

Lees meer
Lees meer over Hervorming Burgerlijk Wetboek: impact op de buitencontractuele aansprakelijkheid