Mobiliteitsrisico's: Hoe uw medewerkers veilig op weg sturen

Mobiliteit evolueert razendsnel. Het verkeer wordt steeds drukker en de manier waarop uw medewerkers zich verplaatsen valt niet meer te herleiden tot het klassieke auto-, trein- en busverkeer. Dat betekent dat u als werkgever – vanuit het Duty of Care-principe – de taak hebt om te kijken hoe u uw medewerkers kunt beschermen tegen nieuwe mobiliteitsrisico’s.

Mobi­li­teits­ri­si­co’s: Hoe uw mede­wer­kers vei­lig op weg sturen

Vul jouw gegevens in en download het document.

Consent 

xperts stellen vast dat het mobiliteitslandschap verandert onder invloed van de coronacrisis. Belgen grijpen vaker naar de fiets, tegelijkertijd wint ook de wagen opnieuw aan populariteit. Een aangepast mobiliteitsbeleid helpt uw bedrijf om de mobiliteitsrisico’s waarmee uw medewerkers dagelijks worden geconfronteerd goed in te schatten en in te dijken. Collega Erik Blankaerts, Deputy Director Accident en Car/Fleet, geeft in deze whitepaper tekst en uitleg bij de verschillende mobiliteitsrisico’s en -verzekeringen. In dit artikel lichten we alvast een tipje van de sluier.

Van thuiswerk tot expatriëring en van fiets tot vliegtuig

Of uw medewerkers aan het werk zijn op uw bedrijfssite, van thuis werken, op weg zijn van of naar het werk of zich voor een opdracht in het buitenland bevinden, als werkgever zorgt u voor een goede bescherming in geval van pech.

De mobiliteitsrisico’s waarmee uw medewerkers te maken hebben, verschillen naargelang het vervoersmiddel dat zij gebruiken. Voor een medewerker die met de auto naar het werk komt, is een andere aanpak vereist dan voor een medewerker die op een speedpedelec rijdt of te voet komt.

Het is bij de uitwerking van het mobiliteitsbeleid van uw bedrijf daarom belangrijk om de verschillende type vervoersmiddelen in kaart te brengen en een verzekeringsdekking af te sluiten die rekening houdt met al uw medewerkers. Weet dat u ook deelmobiliteit kan betrekken bij uw mobiliteitsplan: deelfietsen, – auto’s en zelfs -steps kunnen mee verzekerd worden.

Medewerkers sensibiliseren = duurzaam mobiliteitsbeleid

Omdat voorkomen nog steeds beter is dan genezen, raden wij u ook aan om binnen uw bedrijf te investeren in preventie.

Door uw medewerkers te sensibiliseren rond mobiliteitsrisico’s, verkleint u de kans op ongevallen. Dit kan door middel van opleidingen rond/over algemene verkeersveiligheid of het voorzien in onderhoud van hun vervoersmiddel, maar evengoed door hen te informeren over verkeerssituaties die impact hebben op hun professionele verplaatsingen (bijvoorbeeld tijdelijke werkzaamheden in de buurt van uw bedrijf).

Voor medewerkers die voor een korte periode of net langere tijd in het buitenland verblijven, bestaan er aangepaste programma’s die hen voorbereiden op hun verblijf. Deze worden aangeboden door professionele security providers gelinkt aan de reisbijstands- of expatverzekering die u voor uw medewerkers heeft afgesloten.

Sensibilisering kan in allerlei vormen maar is hoe dan ook cruciaal voor elk bedrijf dat inzet op een duurzaam mobiliteitsbeleid.

Medewerkers 7533 1 150x150
Erik Blankaerts
Business Manager Risk Solutions

Gere­la­teer­de berichten

Pexels cottonbro 5990042

Nieuw Boek 6 BW: ook voor de Soci­al Pro­fit en Public sec­tor is de impact op bestaan­de aan­spra­ke­lijk­heids­po­lis­sen beperkt (deel 2)

Aansprakelijkheid
13.12.2024

Door de invoering van het nieuwe boek 6 BW, dat in werking zal treden op 1 januari 2025, rijzen er veel vragen omtrent de verzekeringspolissen bestuurdersaansprakelijkheid en burgerlijke aansprakelijkheid.

In dit tweede artikel lichten we toe wat de polis bestuurdersaansprakelijkheid dekt én of een aanpassing vereist is in het kader van het nieuwe boek 6 BW.

Lees meer
Lees meer over Nieuw Boek 6 BW: ook voor de Social Profit en Public sector is de impact op bestaande aansprakelijkheidspolissen beperkt (deel 2)
I Stock 939501750

Nieuw Boek 6 BW: ook voor de Soci­al Pro­fit en Public sec­tor is de impact op bestaan­de aan­spra­ke­lijk­heids­po­lis­sen beperkt (deel 1)

Aansprakelijkheid
12.12.2024

Door de invoering van het nieuwe boek 6 BW, dat in werking zal treden op 1 januari 2025, rijzen er veel vragen omtrent de verzekeringspolissen bestuurdersaansprakelijkheid en burgerlijke aansprakelijkheid.

In dit eerste artikel lichten we toe wat de impact is op de polis burgerlijke aansprakelijkheid én of een aanpassing vereist is in het kader van het nieuwe boek 6 BW.

Lees meer
Lees meer over Nieuw Boek 6 BW: ook voor de Social Profit en Public sector is de impact op bestaande aansprakelijkheidspolissen beperkt (deel 1)
UUF12664

Duur­zaam pre­ven­tie­be­leid: de sleu­tel tot suc­ces voor maatwerkbedrijven

Arbeidsongevallen
01.10.2024

Maatwerkbedrijven richten zich op het tewerkstellen van mensen met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt. De diversiteit in personeel en de aard van de werkzaamheden zijn bepalend voor de verzekeringsbehoeften. Ze vormen ook de basis van een degelijk preventiebeleid op maat van het bedrijf. Dit is vooral een aandachtspunt in het kader van de arbeidsongevallenverzekering. Collega Mario Vermaelen, gespecialiseerd in het verzekeren van deze sociale organisaties, licht toe hoe gerichte ingrepen de medewerkers nog beter beschermen en het aantal schadegevallen doen afnemen.

Lees meer
Lees meer over Duurzaam preventiebeleid: de sleutel tot succes voor maatwerkbedrijven