Mentaal welzijn: een belangrijke uitdaging voor werkgevers

Dat een goede mentale gezondheid van je werknemers belangrijk is om hun werk goed te kunnen uitvoeren, hoeven we je als caring employer niet te vertellen. Medewerkers die zich niet goed in hun vel voelen, hebben ook een groter risico om uit te vallen. Mentaal welzijn bespreekbaar maken op de werkvloer is daarom een belangrijke uitdaging voor veel werkgevers. Hoe pak je dat aan als organisatie en wat zijn de voordelen? Vanbreda Risk & Benefits en BloomUp bundelen de krachten om jouw organisatie hierin bij te staan.

MASF26609

Wist je dat een gestresseerde werknemer je bedrijf gemiddeld 4.000 euro per jaar kost? Een medewerker die zich goed voelt levert je organisatie dan weer veel op. Wie goed in z’n vel zit heeft een groter aanpassingsvermogen, meer veerkracht en kan beter om met moeilijke situaties wat de productiviteit ten goede komt. Wil je als organisatie volop inzetten op mentaal welzijn? Alles begint bij het bespreekbaar te maken.

Waarom praten werkt

Inzetten op preventie is belangrijker dan ooit. Eén element dat hiertoe bijdraagt, is mentale gezondheidsproblemen bespreekbaar maken. Evelyne Lauwers, General Manager Health Care bij Vanbreda: “Helaas is dit nog te vaak taboe op het werk. Samen met BloomUp willen we hierin verandering brengen. We willen de drempel voor iedereen verlagen. Door op de werkvloer verhalen met elkaar te delen, wordt praten over mentaal welzijn genormaliseerd.”

We zetten graag drie belangrijke voordelen op een rij:

  • Praten zorgt voor zelfinzicht

Praten over mentaal welzijn, zeker wanneer het niet goed gaat, is voor velen geen evidentie. Al helemaal niet in professionele context. Clovis Six, CEO van BloomUp: “Praten zorgt nochtans voor zelfkennis en maakt mensen sterker, waardoor ze sneller hun hoogste potentieel kunnen bereiken. Bovendien zorgen gelijkaardige verhalen van anderen voor (h)erkenning, waardoor je je emotioneel opgelucht voelt en je je gedachten beter kunt plaatsen. Weet je niet hoe je met bepaalde negatieve gevoelens moet omgaan zoals stress? Leg je oor zeker eens te luister bij anderen om te weten hoe zij die uitdaging aanpakken.”

  • Hogere productiviteit

Verminderd mentaal welzijn brengt niet alleen hoge kosten mee, het heeft ook een negatieve invloed op de productiviteit binnen organisaties. Wie zich mentaal niet goed voelt, communiceert moeilijker en is doorgaans ongeduldiger. Dat leidt vaak tot misinterpretaties en extreme reacties. Maar zorgt bij die persoon ook voor minder energie, focus en daadkracht.

Volgens een studie van de Mental Health Foundation is iemand met een goede mentale gezondheid 12% productiever dan iemand met een negatieve mentale gezondheid en kan die dus voor dezelfde kost 12% meer werk doen. Dat komt neer op een besparing van 6.600 euro per werknemer per jaar. Een mooie plus, naast het feit dat de werknemer zich gezonder en gelukkiger voelt.

  • Meer verbinding tussen werknemers

Evelyne Lauwers: “Als je weet waarom collega’s emotioneel reageren of prikkelbaar zijn, kan je elkaar beter begrijpen en makkelijker samenwerken. Zo creëer je automatisch meer verbondenheid en betrokkenheid. Meer betrokkenheid zorgt er dan weer voor dat medewerkers zich beter voelen op de werkvloer, langer aan boord blijven en dat er dus minder verloop is in je organisatie.”

Wil je extra inzetten op betrokkenheid binnen je organisatie?  Raadpleeg deze concrete tips van HR-managers uit verschillende sectoren.

Ingrijpen op het juiste moment

Als werkgever is het belangrijk om te begrijpen dat de stap naar mentale ondersteuning moeilijk is voor iemand die zich niet goed voelt. Die stap wordt kleiner als iemand zich veilig voelt om zijn of haar zorgen te delen en weet dat er geluisterd wordt. In een omgeving waar het een gewoonte is om mentaal welzijn te bespreken, geven medewerkers sneller aan wanneer ze zich goed voelen maar ook wanneer ze zich slecht voelen. Zo ben je als HR-manager of teamleider beter op de hoogte van de mentale toestand van je medewerkers en kan je sneller ingrijpen of doorverwijzen als je merkt dat het nodig is.

Gere­la­teer­de berichten

MGOF04697

Dok­tr en Van­b­re­da Risk & Bene­fits maken samen zorg toe­gan­ke­lij­ker voor bedrij­ven en hun werknemers

Pers
07.11.2023

Vanbreda Risk & Benefits sluit een partnerschap met Doktr, de digitale dienstverlener in gezondheidszorg. Met een innovatief en lokaal verankerd dienstenaanbod, willen ze Belgische ondernemingen helpen om snel toegankelijke en kwalitatieve zorg te bieden aan hun werknemers. De gezamenlijke visie op hybride zorg en een dekking van videoconsultaties met huisartsen, versterkt het reeds uitgebreide gezondheidsaanbod van Vanbreda Risk & Benefits.

Lees meer
Lees meer over Doktr en Vanbreda Risk & Benefits maken samen zorg toegankelijker voor bedrijven en hun werknemers
FOLF11802

Hoe écht decon­nec­te­ren tij­dens je vakantie

ESG
22.08.2023

De grens tussen werk- en privétijd vervaagt. Dit maakt het voor sommigen moeilijk om hun werk los te laten. Na de werkuren, in het weekend maar ook op vakantie. Hoe zorg je er als werkgever mee voor dat je werknemers na hun vakantie uitgerust en met een ontspannen gevoel weer aan de slag kunnen? Met deze 5 tips geef je hen de tools in handen om écht te deconnecteren.

Lees meer
Lees meer over Hoe écht deconnecteren tijdens je vakantie
KNSF05990

4 tips om men­taal wel­zijn bespreek­baar te maken op het werk

ESG
09.08.2023

Mentaal welzijn bespreekbaar maken op de werkvloer is een belangrijke uitdaging voor veel werkgevers. Weet je als organisatie niet hoe je dit aanpakt? Vanbreda Risk & Benefits en BloomUp bundelen de krachten om jouw organisatie hierin bij te staan. We geven je graag vier concrete tips om mee aan de slag te gaan.

Lees meer
Lees meer over 4 tips om mentaal welzijn bespreekbaar te maken op het werk