Hospitalisatieverzekering komt verplicht tussen voor kosten na poging tot zelfdoding

Vanaf 1 november 2024 dekt de hospitalisatieverzekering de kosten van een poging tot zelfdoding. De wet van 21 april 2024 wijzigt hiertoe de bestaande wetgeving in het kader van ziektekostenverzekeringen.

JOSEF04367

Huidige situatie

De wet van 4 april 2014 over de verzekeringen (Wet Verzekeringen) voorzag al een oplossing voor zelfdoding in het kader van de levensverzekeringen (waarbij het risico overlijden is verzekerd). De verzekeraar moet steeds dekking verlenen wanneer de verzekerde komt te overlijden door zelfdoding één jaar na de inwerkingtreding van de polis. Overlijdens door zelfdoding binnen het eerste jaar na inwerkingtreding van de polis zijn uit de dekking uitgesloten.

Deze bepaling geldt echter enkel voor de levensverzekeringen en kon dus niet toegepast worden op andere persoonsverzekeringen waaronder de ziektekostenverzekeringsovereenkomst zoals de hospitalisatieverzekering, ambulante kosten, …

Kosten die voortvloeien uit een poging tot zelfdoding worden door de verschillende hospitalisatieverzekeringen op de markt niet gedekt. Verzekeraars konden tot op heden de tussenkomst weigeren in dergelijke gevallen omdat zelfdoding gekwalificeerd wordt als een opzettelijke daad en de opzettelijke daad een expliciete uitsluitingsgrond is in de Wet Verzekeringen.

Wat verandert er?

De wet van 21 april 2024 voegt een nieuwe bepaling toe aan de Wet Verzekeringen die de verzekeraars verbiedt om prestaties die voortvloeien uit een poging tot zelfdoding uit te sluiten uit de ziektekostenverzekeringsovereenkomst. Voorts mogen verzekeraars het sluiten van een ziektekostenverzekeringsovereenkomst niet weigeren omwille van een voorafgaandelijke poging tot zelfdoding en mogen ze hier ook geen bijpremie voor aanrekenen.

Aandachtspunten

Let wel: de nieuwe bepalingen zijn enkel van toepassing op ziektekostenverzekeringsovereenkomsten. Andere ziekteverzekeringsovereenkomsten zoals een verzekering gewaarborgd inkomen kunnen dus wel nog het voorwerp uitmaken van uitsluitingen, weigeringen of bijpremies omwille van een voorafgaandelijke poging tot zelfdoding.

Tot slot bepaalt de wet dat personen die een poging tot zelfdoding hebben ondernomen bij onderschrijving van een ziekteverzekeringsovereenkomst, deze poging moeten meedelen aan de verzekeraar. Wanneer na deze poging meer dan een jaar geleden is, kan de verzekeraar geen rekening houden met deze poging bij het bepalen van de huidige gezondheidstoestand van de verzekerde.

Meer info?

Je kan steeds terecht bij je Account Manager Employee Benefits bij Vanbreda Risk & Benefits.

Gere­la­teer­de berichten

I Stock 1219036933

Waar­om je maar beter de klei­ne let­ters van jouw hos­pi­ta­li­sa­tie­ver­ze­ke­ring checkt

Pers
18.11.2024

Een ziekenhuisverblijf in een eenpersoonskamer kan door ereloonsupplementen erg duur zijn. Collega Bob Duys vertelt in De Tijd meer over het belang van een goede hospitalisatieverzekering en hoe bedrijven door collectieve hospitalisatiedekkingen er mee voor zorgen dat hun werknemers goed verzekerd zijn. Ontdek het artikel hieronder.

Lees meer
Lees meer over Waarom je maar beter de kleine letters van jouw hospitalisatieverzekering checkt
Mockup artikel trends ronnie sutens

De voor­de­len van een pen­si­oen­fonds te delen

Pers
08.11.2024

Voor individuele bedrijven wordt het almaar lastiger en duurder om een eigen pensioenfonds te organiseren. Daar is een oplossing voor: ondernemingen kunnen zich aansluiten bij een multi-inrichterfonds. Verscheidene werkgevers brengen daar hun pensioenplan in onder, maar de vermogens worden wel apart van elkaar beheerd. Collega Ronnie Sutens gaf hierover samen met enkele andere experten meer uitleg in Trends.

Lees meer
Lees meer over De voordelen van een pensioenfonds te delen
Pexels cottonbro 5990042

Ver­ho­ging van de pen­si­oen­leef­tijd van­af 2025: wat bete­kent dit voor jouw aan­vul­len­de personeelsplannen?

Personen
11.09.2024

Op 1 januari 2025 verhoogt de wettelijke pensioenleeftijd in België van 65 jaar naar 66 jaar. Vijf jaar later komt die op 67 jaar te liggen. Welke impact heeft deze aanpassing op de aanvullende personeelsplannen van jouw onderneming? We brengen graag een korte update.

Lees meer
Lees meer over Verhoging van de pensioenleeftijd vanaf 2025: wat betekent dit voor jouw aanvullende personeelsplannen?