Hospitalisatieverzekering komt verplicht tussen voor kosten na poging tot zelfdoding

Vanaf 1 november 2024 dekt de hospitalisatieverzekering de kosten van een poging tot zelfdoding. De wet van 21 april 2024 wijzigt hiertoe de bestaande wetgeving in het kader van ziektekostenverzekeringen.

JOSEF04367

Huidige situatie

De wet van 4 april 2014 over de verzekeringen (Wet Verzekeringen) voorzag al een oplossing voor zelfdoding in het kader van de levensverzekeringen (waarbij het risico overlijden is verzekerd). De verzekeraar moet steeds dekking verlenen wanneer de verzekerde komt te overlijden door zelfdoding één jaar na de inwerkingtreding van de polis. Overlijdens door zelfdoding binnen het eerste jaar na inwerkingtreding van de polis zijn uit de dekking uitgesloten.

Deze bepaling geldt echter enkel voor de levensverzekeringen en kon dus niet toegepast worden op andere persoonsverzekeringen waaronder de ziektekostenverzekeringsovereenkomst zoals de hospitalisatieverzekering, ambulante kosten, …

Kosten die voortvloeien uit een poging tot zelfdoding worden door de verschillende hospitalisatieverzekeringen op de markt niet gedekt. Verzekeraars konden tot op heden de tussenkomst weigeren in dergelijke gevallen omdat zelfdoding gekwalificeerd wordt als een opzettelijke daad en de opzettelijke daad een expliciete uitsluitingsgrond is in de Wet Verzekeringen.

Wat verandert er?

De wet van 21 april 2024 voegt een nieuwe bepaling toe aan de Wet Verzekeringen die de verzekeraars verbiedt om prestaties die voortvloeien uit een poging tot zelfdoding uit te sluiten uit de ziektekostenverzekeringsovereenkomst. Voorts mogen verzekeraars het sluiten van een ziektekostenverzekeringsovereenkomst niet weigeren omwille van een voorafgaandelijke poging tot zelfdoding en mogen ze hier ook geen bijpremie voor aanrekenen.

Aandachtspunten

Let wel: de nieuwe bepalingen zijn enkel van toepassing op ziektekostenverzekeringsovereenkomsten. Andere ziekteverzekeringsovereenkomsten zoals een verzekering gewaarborgd inkomen kunnen dus wel nog het voorwerp uitmaken van uitsluitingen, weigeringen of bijpremies omwille van een voorafgaandelijke poging tot zelfdoding.

Tot slot bepaalt de wet dat personen die een poging tot zelfdoding hebben ondernomen bij onderschrijving van een ziekteverzekeringsovereenkomst, deze poging moeten meedelen aan de verzekeraar. Wanneer na deze poging meer dan een jaar geleden is, kan de verzekeraar geen rekening houden met deze poging bij het bepalen van de huidige gezondheidstoestand van de verzekerde.

Meer info?

Je kan steeds terecht bij je Account Manager Employee Benefits bij Vanbreda Risk & Benefits.

Gere­la­teer­de berichten

Aflevering 14 Vanbreda S2 Foto website

Video­pod­cast — Employ­ee Benefits

Videopodcast
11.12.2024

In de nieuwste aflevering van Succes Verzekerd, de videopodcast van Vanbreda Risk & Benefits, verdiept collega Rebecca Bekaert zich in Employee Benefits. Hoe zorgt een geoptimaliseerd voordelenpakket ervoor dat je als werkgever steeds een streepje voor hebt? Welke dekking blijft nog te vaak onderbelicht en hoe breng je daar verandering in? En welke impact heeft de stijgende pensioenleeftijd op je personeelsverzekeringen? Je ontdekt het hier.

Lees meer
Lees meer over Videopodcast - Employee Benefits
2024 10 07 seminarie EB 01 RESIZED

Terug­blik semi­na­rie Employ­ee Bene­fits: wat bete­kent de stij­ging van de wet­te­lij­ke ren­de­ments­ga­ran­tie voor jouw onderneming?

Personen
10.12.2024

Onze bedrijfsklanten steeds tijdig en goed informeren over de veranderende regelgeving, is één van de zaken die we als makelaar ter harte nemen. Zo organiseerden we dit najaar twee edities van het seminarie met als thema “De impact van de stijging van de wettelijke rendementsgarantie (WAP) op de aanvullende pensioenplannen voor ondernemingen”. Onze collega’s deelden interessante inzichten én praktische tips met de talrijke aanwezigen.

Lees meer
Lees meer over Terugblik seminarie Employee Benefits: wat betekent de stijging van de wettelijke rendementsgarantie voor jouw onderneming?
MINF12686

Wat leeft er van­daag in Employ­ee Benefits?

Personen
08.12.2024

In een wereld die voortdurend in verandering is, is het essentieel om vooruit te kijken en strategische keuzes te maken. Zo positioneer je jouw bedrijf in de arbeidsmarkt als een werkgever die futureproof is en kan je jouw werknemers een aantrekkelijk Employee Benefits-pakket aanbieden. Graag belichten we 8 belangrijke trends en inzichten die je zeker niet wil missen.

Lees meer
Lees meer over Wat leeft er vandaag in Employee Benefits?
SUF00352

Een­heids­sta­tuut aan­vul­len­de pen­si­oen­plan­nen van­af 2030: bereid je orga­ni­sa­tie goed voor

Pension consultancy
07.12.2024

Zoals aangekondigd, gaat vanaf 1 januari 2030 het eenheidsstatuut in aanvullende pensioenen van kracht. Deze aanpassing komt er omdat een verschillende behandeling tussen arbeiders en bedienden in deze materie als discriminerend wordt beschouwd. Tussen 2015 en 2030 moeten organisaties de verschillen tussen beide categorieën medewerkers in het kader van aanvullende pensioenen geleidelijk wegwerken. Hoe pak je dit aan als werkgever?

Lees meer
Lees meer over Eenheidsstatuut aanvullende pensioenplannen vanaf 2030: bereid je organisatie goed voor