Duurzaam preventiebeleid: de sleutel tot succes voor maatwerkbedrijven

Maatwerkbedrijven richten zich op het tewerkstellen van mensen met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt. De diversiteit in personeel en de aard van de werkzaamheden zijn bepalend voor de verzekeringsbehoeften. Ze vormen ook de basis van een degelijk preventiebeleid op maat van het bedrijf. Dit is vooral een aandachtspunt in het kader van de arbeidsongevallenverzekering. Collega Mario Vermaelen, gespecialiseerd in het verzekeren van deze sociale organisaties, licht toe hoe gerichte ingrepen de medewerkers nog beter beschermen en het aantal schadegevallen doen afnemen.

UUF12664

Uit cijfers van de overheid blijkt dat in Vlaanderen alleen al meer dan 100 maatwerkbedrijven actief zijn. Deze organisaties – vroeger bekend als sociale en beschutte werkplaatsen – zijn goed voor de tewerkstelling van ruim 30.000 personen. Ze vervullen een belangrijke maatschappelijke rol en versterken de arbeidsmarkt. Regelmatig besteden bedrijven of organisaties een activiteit uit aan een maatwerkbedrijf. Ze zijn daardoor verweven in ons dagelijkse leven. Als verzekeringspartner die inzet op duurzaam ondernemen en diversiteit en inclusie, maakt het ondersteunen van deze sector deel uit van onze duurzaamheidsmissie.

*Bron: Vlaanderen Statistiek

Een divers team

Van personen met een aangeboren handicap tot politieke vluchtelingen, maar ook personen die aangepast werk doen na een zwaar verkeersongeval en zij die een werkstraf uitvoeren opgelegd door de rechtbank. Een maatwerkbedrijf begeleidt een erg divers publiek met heel verschillende achtergronden en talenten.

Mario Vermaelen: “De dagelijkse werking en aansturing van deze heterogene groep komt met enkele uitdagingen. Vaak situeren die zich op vlak van communicatie zoals een taalbarrière, maar het kan evengoed gaan om werkethiek, motivatie, ervaring, … Sommige medewerkers zijn bovendien slechts tijdelijk aan de slag bij de organisatie. Dat maak het belang van permanente opleiding, sensibilisering en coaching nog groter dan bij andere organisaties.”

Van groendienst tot herverpakking van goederen

Een maatwerkbedrijf zorgt voor ondersteuning op maat en kan ingeschakeld worden voor een waaier aan activiteiten. De meest gekende activiteiten zijn:

  • Groendienst: openbare wegen en parken onderhouden, glasbollen reinigen, bushokjes proper maken, … waarbij vaak gebruik wordt gemaakt van lichte vrachten en aanhangwagens.
  • Conditioneren: (her)verpakken van goederen zoals de bonusverpakking bij de supermarkt, maar ook het samenstellen van displays of etikettering.
  • Renovatie: gyprocwanden of binnendeuren plaatsen, schilderen of behangen, straatmeubilair herstellen, …
  • Kledingcontainers: kleding sorteren en aanbieden via kringwinkels
  • Schoonmaak: industriële reiniging, onderhoud van kantoren, verwijderen van zwerfvuil en graffiti, …

Beoordeling van het risico

Elke activiteit heeft eigen risico’s die kunnen leiden tot onder meer arbeidsongeschiktheid van werknemers of schade aan eigendommen. Mario Vermaelen: “Welke risico’s het meeste impact hebben op de werking van een maatwerkbedrijf? Dat blijkt uit de grondige risicobeoordeling die steeds voorafgaat aan het bepalen van de nodige verzekeringen. De veiligheid van medewerkers heeft voor maatwerkbedrijven doorgaans de hoogste prioriteit.”

Veiligheid voorop

Het is meestal niet zozeer het verzekeringspakket waarin een maatwerkbedrijf verschilt van een doorsnee kmo. Een dekking voor arbeidsongevallen, brand, cyber, aansprakelijkheid, … is ook voor hen essentieel. Mario Vermaelen: “Het is het hoge aantal arbeidsongevallen bij maatwerkbedrijven dat in het oog springt. We adviseren daarom om de nodige aandacht te besteden aan preventie van ongevallen op de werkvloer en op de arbeidsweg.”

Inzetten op preventie loont, maar het is een langetermijnaanpak die vraagt om ieders inzet.

Ondersteuning via Vanbreda Risk & Benefits

Door de band genomen, geldt: hoe zwaarder de activiteit, hoe hoger het aantal arbeidsongevallen. Om het risico op ongevallen duurzaam te verminderen, neemt Vanbreda als makelaar een actieve rol op in preventie. Dit doen we steeds in samenspraak met de verzekeraar en het maatwerkbedrijf want inzetten op preventie via opleiding en sensibilisering start bij de top van de organisatie.

Mario Vermaelen: “We zorgen voor maximale transparantie door het bedrijf en de medewerkers inzicht te geven in de schadestatistiek en stellen gerichte verbeterpunten voor. Periodiek organiseren we een meeting waar we dieper inzoomen op de schadelast, de uitzuivering van de reserves, de opvolging van de dossiers met een vermoedelijke blijvende ongeschiktheid, het monitoren van de frequentiegraad van kleinere ongevallen en het onderzoeken van de mogelijkheid tot verhaal. Daarnaast geven we samen met de verzekeraar input die het maatwerkbedrijf kan gebruiken tijdens de toolbox meeting. Dit kan gaan over het dragen van gezichtsbescherming of veiligheidskledij, het correct tillen en heffen tot fietsopleidingen voor een veiliger woon-werkverkeer. Of dat nu bij het maatwerkbedrijf zelf is of op locatie bij een klant (enclave-werking).”

Gere­la­teer­de berichten

JOSF01405

Van­b­re­da hoort tot de kop­lo­pers in duur­zaam­heids­be­oor­de­ling door Eco­Va­dis: Een nut­ti­ge spie­gel en meer dan een een­ma­li­ge oefening”

Bedrijfsnieuws
26.04.2024

EcoVadis heeft de duurzame bedrijfsvoering van Vanbreda Risk & Benefits recent beloond met een zilveren EcoVadis-medaille. Een mooie erkenning door een toonaangevende aanbieder van duurzaamheidsbeoordelingen. Op vlak van duurzaamheid is stilstaan natuurlijk geen optie. Daarom gaat Marc Van kerckhoven, Director HR en Marketing & Communication, in op enkele belangrijke lessen voor zowel Vanbreda als voor de verzekeringssector in zijn geheel.

Lees meer
Lees meer over Vanbreda hoort tot de koplopers in duurzaamheidsbeoordeling door EcoVadis: “Een nuttige spiegel en meer dan een eenmalige oefening”
HPIF02233 bijgesneden

Wets­wij­zi­ging arbeids­on­ge­val­len: ook onge­val­len van uit­zend­krach­ten opge­no­men in de bere­ke­ning van ver­zwaar­de risico’s

Arbeidsongevallen
18.04.2024

Sinds maart 2024 tellen de arbeidsongevallen van uitzendkrachten mee in de berekening van de risico-index van een onderneming*. Deze wetswijziging treft vooral ondernemingen die vaak uitzendkrachten tewerkstellen. Het is ook een extra motivatie om de preventiemaatregelen aan te scherpen voor alle medewerkers. Collega Geert De Krem licht de impact van deze wijziging toe.

*Koninklijk Besluit van 21 februari 2024 tot wijziging van het Koninklijk Besluit van 23 december 2008 tot uitvoering van de arbeidsongevallenwet van 10 april 1971 in verband met de onevenredig verzwaarde risico’s, gepubliceerd op 16 maart 2024.

Lees meer
Lees meer over Wetswijziging arbeidsongevallen: ook ongevallen van uitzendkrachten opgenomen in de berekening van verzwaarde risico's
Shutterstock 89520985 small

Arbeids­on­ge­schikt­heids­ver­ze­ke­ring in vijf vra­gen en antwoorden

Personen
05.07.2021

Vandaag genieten liefst 600.000 werknemers in België van een collectieve verzekering gewaarborgd inkomen, een pak meer dan enkele jaren geleden. Steeds meer bedrijven nemen de verzekering op in het loonpakket. Van waar die stijgende trend? En wat houdt zo’n verzekering precies in? Alles wat je moet weten in vijf vragen en antwoorden.

Lees meer
Lees meer over Arbeidsongeschiktheidsverzekering in vijf vragen en antwoorden
Verharding arbeidsongevallenverzekering

Arbeids­on­ge­val­len in uit­zend­werk wor­den moei­lij­ker verzekerbaar

Arbeidsongevallen
28.06.2021

De harde verzekeringsmarkt die we anno 2021 kennen, laat zich almaar sterker voelen voor de arbeidsongevallenverzekeringen. Els Van den Broeck, expert in arbeidsongevallen bij Vanbreda Risk & Benefits, legt uit hoe bedrijven dankzij een goed risicobeleid hun werknemers tegen de juiste prijs kunnen blijven verzekeren.

Lees meer
Lees meer over Arbeidsongevallen in uitzendwerk worden moeilijker verzekerbaar