Data zullen bepalen wat verzekerbaar blijft

Dat almaar meer risico’s op de harde verzekeringsmarkt niet of minder verzekerbaar worden, kan je niet los zien van de toenemende beschikbaarheid van data. De verhoogde transparantie door beschikbare data leidt tot een doorgedreven analyse die de verzekeringssector zeer sterk beïnvloedt.

Beeld voor artikel 4 rond data2

De beschikbaarheid van data wordt dankzij de evolutie naar de gedigitaliseerde wereld almaar groter. Deze genormaliseerde datastromen maken onze wereld een stuk transparanter. Denk maar aan hoe data op sociale media het onmogelijk maken om als bedrijf op vlak van duurzaamheid verstoppertje te spelen. Meer data en rapportering zorgen ervoor dat de ESG-uitdagingen voor alle bedrijven duidelijk en gelijk zullen zijn. Tegelijk zijn de data ook een troef bij het inschatten van de impact van Covid-19 en vormen ze een trigger voor een verdere marktverharding.

Databased underwriting

Tegelijk zal de beschikbaarheid van data ervoor zorgen dat verzekeraars zeer gericht kunnen analyseren welke risico’s ze nog onderschrijven. Daardoor zullen data meer algemeen klanten aanzetten om een duidelijker risicoprofiel van hun organisatie te maken. Blijkt uit de data dat je grondstoffen koopt bij een leverancier die bekendstaat om kinderarbeid of dat je supply chain zeer gevoelig is voor een pandemie, dan zal dat deel uitmaken van de databased underwriting van de verzekeraars.

Artificiële intelligentie

Die evolutie zet zich ook door in de klassieke verzekeringstakken. We constateren nu al dat een deel van de harde markt in brandverzekeringen op basis van big data en artificiële intelligentie heel goed kan observeren welk cumulrisico aan kapitaal op een bepaalde locatie wordt verzekerd. Het geeft brandverzekeraars vervolgens de kans om aan te geven dat het risico op die specifieke locatie voor hen te hoog is geworden.

Cyberselectiviteit

Wie data zegt, zegt uiteraard ook cybercriminaliteit. Meer data zorgen indirect voor een grotere kans op cyberaanvallen of -incidenten met gevolgen voor zowel de eigen omgeving als die van derden. Ook hier zal dat leiden tot selectiviteit omdat verzekeraars een bepaald type risico (bijvoorbeeld ransomware) al te vaak vaststellen en daarom beslissen het niet langer te onderschrijven.

WIL 150x150
Wim Lanclus
Director General Management

Gere­la­teer­de berichten

I Stock 874075212

Wat bete­kent de intro­duc­tie van NIS2 voor jouw onderneming?

Cyber en Fraude
02.01.2025

In het najaar van 2024 is de NIS2-richtlijn in werking getreden. Het doel is om de cyberveiligheid en het incidentenbeheer van de EU-lidstaten verder te optimaliseren. Op welke ondernemingen is NIS2 van toepassing? Wie volgt de toepassing op, welke sancties zijn bepaald en welke impact is er op verzekeringsvlak? Hoe kunnen wij jouw organisatie ondersteunen in het NIS2-traject? Cyberexpert Tom Van Britsom licht het graag toe.

Lees meer
Lees meer over Wat betekent de introductie van NIS2 voor jouw onderneming?
Pexels fauxels 3182784

Nieu­we ter­mij­nen en sanc­ties voor ver­ze­ke­raars bij de afhan­de­ling van schadegevallen

Sectornieuws
14.12.2024

Op 1 oktober 2024 is een nieuwe wet in werking getreden die regels oplegt aan verzekeraars voor de uitbetaling van vergoedingen. De wet van 17 maart 2024 betreffende de termijnen en de sancties voor de verzekeringsprestaties legt specifieke termijnen op waarbinnen de verzekeringsprestaties moeten worden uitbetaald. De bedoeling van de nieuwe wet is duidelijk: een snellere schaderegeling door de verzekeraar.

Lees meer
Lees meer over Nieuwe termijnen en sancties voor verzekeraars bij de afhandeling van schadegevallen
Pexels cottonbro 5990042

Nieuw Boek 6 BW: ook voor de Soci­al Pro­fit en Public sec­tor is de impact op bestaan­de aan­spra­ke­lijk­heids­po­lis­sen beperkt (deel 2)

Aansprakelijkheid
13.12.2024

Door de invoering van het nieuwe boek 6 BW, dat in werking zal treden op 1 januari 2025, rijzen er veel vragen omtrent de verzekeringspolissen bestuurdersaansprakelijkheid en burgerlijke aansprakelijkheid.

In dit tweede artikel lichten we toe wat de polis bestuurdersaansprakelijkheid dekt én of een aanpassing vereist is in het kader van het nieuwe boek 6 BW.

Lees meer
Lees meer over Nieuw Boek 6 BW: ook voor de Social Profit en Public sector is de impact op bestaande aansprakelijkheidspolissen beperkt (deel 2)
I Stock 939501750

Nieuw Boek 6 BW: ook voor de Soci­al Pro­fit en Public sec­tor is de impact op bestaan­de aan­spra­ke­lijk­heids­po­lis­sen beperkt (deel 1)

Aansprakelijkheid
12.12.2024

Door de invoering van het nieuwe boek 6 BW, dat in werking zal treden op 1 januari 2025, rijzen er veel vragen omtrent de verzekeringspolissen bestuurdersaansprakelijkheid en burgerlijke aansprakelijkheid.

In dit eerste artikel lichten we toe wat de impact is op de polis burgerlijke aansprakelijkheid én of een aanpassing vereist is in het kader van het nieuwe boek 6 BW.

Lees meer
Lees meer over Nieuw Boek 6 BW: ook voor de Social Profit en Public sector is de impact op bestaande aansprakelijkheidspolissen beperkt (deel 1)