Elk lokaal bestuur dat voor de financiering van zijn ambtenarenpensioenen aangesloten is bij het Gesolidariseerd pensioenfonds van lokale besturen, betaalt een basisbijdragevoet op de loonmassa van zijn statutaire medewerkers én een responsabiliseringsbijdrage.
De responsabiliseringsbijdrage is een aanvullende pensioenbijdrage die een lokaal bestuur moet betalen wanneer de pensioenlast van zijn gepensioneerde ambtenaren groter is dan de basispensioenbijdrage die het bestuur voor dat jaar betaalt.
De wet van 30 maart 2018 wijzigde het mechanisme van deze aanvullende pensioenbijdrage waarbij voortaan rekening werd gehouden met de gemaakte kosten voor de opbouw van het aanvullend pensioen ten voordele van de contractuele personeelsleden binnen de lokale besturen. Sindsdien kan de korting maximaal 50% bedragen.
De werkgevers die geen recht hebben op de vermindering – omdat zij voor hun contractuele personeelsleden hetzij geen aanvullend pensioen, hetzij een aanvullend pensioen dat niet aan de gestelde voorwaarden voldoet hebben voorzien – moeten een verhoogde responsabiliseringsbijdrage betalen, met een beperking van 100%. Dat betekent dat het totaal van hun te betalen bijdragen (basisbijdrage + verhoogde responsabiliseringsbijdrage) niet meer mag zijn dan het bedrag van de pensioenlasten die het Gesolidariseerd pensioenfonds voor de gepensioneerden van dat lokale bestuur draagt.
Meer en meer besturen hebben de afgelopen jaren een aanvullend pensioenstelsel ingevoerd ten voordele van hun contractuele personeelsleden om recht te kunnen hebben op de korting op hun responsabiliseringsbijdrage. Het aantal besturen dat geen recht had op een korting werd bijgevolg steeds kleiner, waardoor er niet kon worden doorgefactureerd of gecompenseerd. Zo ontstond een structureel financieel onevenwicht voor het Gesolidariseerd pensioenfonds vanaf 2023.
Eind december 2023 werd het onevenwicht al deels verholpen. Enerzijds door de korting op de responsabiliseringsbijdrage niet alleen meer te laten betalen door de besturen die geen recht hadden op een korting. Anderzijds ook door een dotatie te voorzien vanuit de uitgavenbegroting van de federale overheid.
Daarnaast schaft de recente wet op de pensioenhervorming de korting van 50% af zodat er geen tekorten meer kunnen ontstaan binnen het Gesolidariseerd pensioenfonds.
Bij de bepaling van het bedrag van deze maandelijkse voorschotten die betrekking hebben op de responsabiliseringsbijdrage van het lopende kalenderjaar, zal voortaan geen rekening meer worden gehouden met de aan het bestuur toegekende vermindering of opgelegde verhoging.
Je Account Manager Employee Benefits bij Vanbreda Risk & Benefits helpt je met plezier verder bij vragen.