Aanvullende pensioenen: afschaffing korting van 50% op de responsabiliseringsbijdrage voor lokale besturen

Sinds 2019 worden lokale besturen aangemoedigd om een aanvullend pensioenstelsel in te voeren of te ontwikkelen ten voordele van hun contractuele personeelsleden. Als dit aanvullend pensioenplan onder meer voldoende hoog is, wat neerkomt op ten minste 3% inleg bij een vaste bijdrageplan, kan het lokale bestuur tot 50% korting verkrijgen op de responsabiliseringsbijdrage. Deze korting wordt door de meest recente pensioenhervorming aangepast om het financiële evenwicht van het Gesolidariseerd pensioenfonds te bewaren.

EBBF04338

Wat is de responsabiliseringsbijdrage?

Elk lokaal bestuur dat voor de financiering van zijn ambtenarenpensioenen aangesloten is bij het Gesolidariseerd pensioenfonds van lokale besturen, betaalt een basisbijdragevoet op de loonmassa van zijn statutaire medewerkers én een responsabiliseringsbijdrage.

De responsabiliseringsbijdrage is een aanvullende pensioenbijdrage die een lokaal bestuur moet betalen wanneer de pensioenlast van zijn gepensioneerde ambtenaren groter is dan de basispensioenbijdrage die het bestuur voor dat jaar betaalt.

Invoering korting op de responsabiliseringsbijdrage

De wet van 30 maart 2018 wijzigde het mechanisme van deze aanvullende pensioenbijdrage waarbij voortaan rekening werd gehouden met de gemaakte kosten voor de opbouw van het aanvullend pensioen ten voordele van de contractuele personeelsleden binnen de lokale besturen. Sindsdien kan de korting maximaal 50% bedragen.

De werkgevers die geen recht hebben op de vermindering – omdat zij voor hun contractuele personeelsleden hetzij geen aanvullend pensioen, hetzij een aanvullend pensioen dat niet aan de gestelde voorwaarden voldoet hebben voorzien – moeten een verhoogde responsabiliseringsbijdrage betalen, met een beperking van 100%. Dat betekent dat het totaal van hun te betalen bijdragen (basisbijdrage + verhoogde responsabiliseringsbijdrage) niet meer mag zijn dan het bedrag van de pensioenlasten die het Gesolidariseerd pensioenfonds voor de gepensioneerden van dat lokale bestuur draagt.

Groot succes

Meer en meer besturen hebben de afgelopen jaren een aanvullend pensioenstelsel ingevoerd ten voordele van hun contractuele personeelsleden om recht te kunnen hebben op de korting op hun responsabiliseringsbijdrage. Het aantal besturen dat geen recht had op een korting werd bijgevolg steeds kleiner, waardoor er niet kon worden doorgefactureerd of gecompenseerd. Zo ontstond een structureel financieel onevenwicht voor het Gesolidariseerd pensioenfonds vanaf 2023.

Wijzing aan de financiering van het Gesolidariseerd pensioenfonds

Eind december 2023 werd het onevenwicht al deels verholpen. Enerzijds door de korting op de responsabiliseringsbijdrage niet alleen meer te laten betalen door de besturen die geen recht hadden op een korting. Anderzijds ook door een dotatie te voorzien vanuit de uitgavenbegroting van de federale overheid.

Daarnaast schaft de recente wet op de pensioenhervorming de korting van 50% af zodat er geen tekorten meer kunnen ontstaan binnen het Gesolidariseerd pensioenfonds.

Bij de bepaling van het bedrag van deze maandelijkse voorschotten die betrekking hebben op de responsabiliseringsbijdrage van het lopende kalenderjaar, zal voortaan geen rekening meer worden gehouden met de aan het bestuur toegekende vermindering of opgelegde verhoging.

Meer info?

Je Account Manager Employee Benefits bij Vanbreda Risk & Benefits helpt je met plezier verder bij vragen.

Gere­la­teer­de berichten

Aflevering 14 Vanbreda S2 Foto website

Video­pod­cast — Employ­ee Benefits

Videopodcast
11.12.2024

In de nieuwste aflevering van Succes Verzekerd, de videopodcast van Vanbreda Risk & Benefits, verdiept collega Rebecca Bekaert zich in Employee Benefits. Hoe zorgt een geoptimaliseerd voordelenpakket ervoor dat je als werkgever steeds een streepje voor hebt? Welke dekking blijft nog te vaak onderbelicht en hoe breng je daar verandering in? En welke impact heeft de stijgende pensioenleeftijd op je personeelsverzekeringen? Je ontdekt het hier.

Lees meer
Lees meer over Videopodcast - Employee Benefits
2024 10 07 seminarie EB 01 RESIZED

Terug­blik semi­na­rie Employ­ee Bene­fits: wat bete­kent de stij­ging van de wet­te­lij­ke ren­de­ments­ga­ran­tie voor jouw onderneming?

Personen
10.12.2024

Onze bedrijfsklanten steeds tijdig en goed informeren over de veranderende regelgeving, is één van de zaken die we als makelaar ter harte nemen. Zo organiseerden we dit najaar twee edities van het seminarie met als thema “De impact van de stijging van de wettelijke rendementsgarantie (WAP) op de aanvullende pensioenplannen voor ondernemingen”. Onze collega’s deelden interessante inzichten én praktische tips met de talrijke aanwezigen.

Lees meer
Lees meer over Terugblik seminarie Employee Benefits: wat betekent de stijging van de wettelijke rendementsgarantie voor jouw onderneming?
MINF12686

Wat leeft er van­daag in Employ­ee Benefits?

Personen
08.12.2024

In een wereld die voortdurend in verandering is, is het essentieel om vooruit te kijken en strategische keuzes te maken. Zo positioneer je jouw bedrijf in de arbeidsmarkt als een werkgever die futureproof is en kan je jouw werknemers een aantrekkelijk Employee Benefits-pakket aanbieden. Graag belichten we 8 belangrijke trends en inzichten die je zeker niet wil missen.

Lees meer
Lees meer over Wat leeft er vandaag in Employee Benefits?
SUF00352

Een­heids­sta­tuut aan­vul­len­de pen­si­oen­plan­nen van­af 2030: bereid je orga­ni­sa­tie goed voor

Pension consultancy
07.12.2024

Zoals aangekondigd, gaat vanaf 1 januari 2030 het eenheidsstatuut in aanvullende pensioenen van kracht. Deze aanpassing komt er omdat een verschillende behandeling tussen arbeiders en bedienden in deze materie als discriminerend wordt beschouwd. Tussen 2015 en 2030 moeten organisaties de verschillen tussen beide categorieën medewerkers in het kader van aanvullende pensioenen geleidelijk wegwerken. Hoe pak je dit aan als werkgever?

Lees meer
Lees meer over Eenheidsstatuut aanvullende pensioenplannen vanaf 2030: bereid je organisatie goed voor